| Csokoládés narancsbomba receptSütemények, édességek Hozzávalók: Hozzávalók 12 szelethez: 3 közepes, mag nélküli narancs, 50 dkg kristálycukor. A joghurtkrémhez: 1 tasak zselatin (10gramm), 1-1.5 dl rostos narancslé, 3 dl natúr joghurt, 12 dkg kristálycukor, 3 dl tejszín. A csokoládékrémhez: 1 tasak zselatin (10gramm), 25 dkg étcsokoládé, 5 evőkanál olaj, 4+4 evőkanál narancslikőr (lehet aroma is), 5 dl tejszín, 16-18 db babapiskóta. 2 egymásba illő, 3 és 1.5 l űrtartalmú tál. Elkészítés: Az összes narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megsikáljuk. A 3 narancsot 3 mm vékonyan felkarikázunk. A „köpenyhez” 1 dl vizet felforralunk 50 g kristálycukorral, majd több részletben beleforgatjuk az ép- szép narancsszeleteket. 2 percig főzzük-puhítjuk, aztán lapostányérra terítjük, és hagyjuk kihűlni. A nagyobbik tálat kibéleljük 2-3 folpackcsíkkal, hogy szélük túllógjon a peremén. A kisebbik tál külsejét szintén bevonjuk folpackkal. A nagyobbik tál oldalfalát kirakjuk a kissé egymásra csúsztatott narancsszeletekkel. A joghurtkrémhez a zselatint fél dl hideg vízben felpuhítjuk. Belereszeljük a maradék szirupba 2 narancs héját, levüket mérőpohárba szűrjük, rostos narancslével 3 dl-re kiegészítjük, aztán a sziruphoz öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd a lassú- gyöngyöző forralással besűrítjük, és a joghurthoz keverjük. A zselatint felolvasztjuk, összedolgozzuk 2 kis merőkanál joghurttal, majd a joghurt egészéhez adjuk. Amikor kötni kezd, beleforgatjuk a 3 dl tejszínből vert kemény habot, és a „narancsköpeny” aljára simítjuk. Belenyomjuk a kisebbik tálat úgy, hogy a krém egészen a nagyobbik tál pereméig érjen, majd 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe. A csokoládékrémhez a zselatint beáztatjuk fél dl hideg vízbe. A csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük 5 evőkanál olajjal, hagyjuk langyosra hűlni. 4-4 evőkanál likőrrel (aromával) és tejszínnel felolvasztjuk a zselatint. A maradék tejszínt krémsűrűségűre felverjük, majd hozzákeverjük a zselatinos elegyet, és gyorsan eldolgozzuk a kanalanként hozzáadott csokoládéval (gyorsan dermed!). Kiemeljük a nagyobbik tálból a kisebbiket (a fóliával együtt), majd a „kráterbe” simítjuk a csokoládékrémet. Tetejét kirakjuk a babapiskótákkal, meglocsoljuk a maradék 4 evőkanál likőrrel, végül visszahajtjuk a fóliaszéleket és további 12 órára, a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt lapos tálra borítjuk a bombát, leemeljük róla a tálat. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |