| Macskaszem (meggyes) receptSütemények, édességek Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg finomliszt (+amennyit gyúráskor fölvesz) 4 tojás sárgája 12 dkg margarin 1 dkg élesztő 1 dl tej 4 ek kristálycukor pici só a töltelékhez: kimagozott meggy vagy meggylekvár zsemlemorzsa 20 dkg darált dió 15 dkg porcukor 4 tojásfehérje sütéskor a tészta megkenéséhez még egy tojássárgája Elkészítés: A tészta: Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral fölfuttatjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk (a margarin szobahőmérsékletű legyen) és 3 cipóra osztjuk. Pihentetés nélkül téglalappá nyújtjuk őket, kb. 18x25 cm-esre. A töltelék: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és a darált diót. Amennyiben friss meggyet használunk azt érdemes előkészíteni: pl. porcukorral, fahéjjal (ízlés szerint), majd lecsepegtetni. A lapok két szélét megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával, majd kirakjuk meggyel/meggylekvárral. A tészta belseje felé feltekerjük mindkét szélét úgy, hogy a közepe (szélesebb rész, mint a meggyes), üresen maradjon. Ide kenjük a diótölteléket. A meggyes rész tésztás tetejét megkenjük tojássárgájával. Ha kisült, vékony szeletekre vágjuk. Sütés: 160-180 fokon kb. 40-45 perc, előmelegített sütőben Tanácsok: Ez egy látványos, "csupa töltelék" sütemény, vékony tésztával. A megadott tésztaméret az én egyik tepsim mérete. Amennyiben ekkorára nyújtottam (praktikusan ezen a tepsin), nekem a 3 adag pont egymás mellett belefért egy nagy tepsibe. A receptet beküldte: gyopár Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |