| Luca macskája receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 1,5 dl kristálycukor 10 dkg ugyanennyi áttört tehéntúró, vagy mascarpone sajt 5 dl tej 5 dkg élesztő 1 csipet só 1,8 liter finomliszt 1 maréknyi mazsola 10 dkg Rama A lekenéshez: 1 darab tojás Elkészítés: Az élesztőt elmorzsoljuk, a Ramát a langyos tejben feloldjuk és a kettőt összekeverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, vagy a túrót (utóbbit, ha nagyon száraz, kis tejföllel krémesebbé kell tenni), a kb. 2 evőkanálnyi langyos tejben elkevert sáfrányt, a cukrot és a sót. Legvégén adjuk hozzá a lisztet, amivel alaposan kidolgozzuk úgy, ahogy a kelt tésztát szokás. Letakarva, langyos helyen kb. 40 percen át kelesztjük. Ezután ujjnyi vastag, kb.15 centi hosszú nudlikat sodrunk belőle. Bal oldalról fölül, jobb oldalról alul tekerjük fel a tészta közepéig. Így olyan lesz, mint egy fekvő S betű. Mindegyik kunkor közepére 1 szem mazsolát nyomunk, majd a süteményeket Ramával kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és kb. 20 percen át meleg helyen kelesztjük. A tetejüket felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb hőfokon (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 25 percig sütjük Tanácsok: A luca macskája (Lucikatt) tipikus svéd karácsonyi sütemény, rendszerint advent és újév között készítik el. A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |