Tutireceptek.hu fejléc

Krumpli saláta főzött tartármártással recept

Kategória:
 Saláták, öntetek

Hozzávalók:
3 tojás
1 dl tejföl/ tej
1 kávéskanál liszt
3 dkg vaj
1 evőkanál mustár
5 g só
1 evőkanál cukor/édesítőszer/méz
1 citrom leve
késhegynyi törött bors
Fél vagy 1 kg burgonya
5 nagydarab vöröshagyma

Elkészítés:
Amíg a mártást készítjük, tegyük fel főni héjában a burgonyát, sós vízben. Én kuktában szoktam főzni kb. 40 percig.
Mártás:
Egy habüstben simára keverjük a lisztet, egész tojásokat a cukorral és sóval, hozzáadjuk a tejet vagy tejfölt és hidegen csomó mentesre jól eldolgozzuk.
Tegyünk fele egy akkora edényben vizet, amire a habüst ráillik, és kezdjük forralni. Ezután a forrásban lévő víz fölé állítva, erősen keverjük, amíg jól sűrűsödni nem kezd. Vigyázzunk, a mártás krémszerű legyen és ne hevítsük túl, mert a tojás fehérje kicsapódik!
A megsűrűsödött mártást öntsük porcelán / jénai tálba. Állandó kevergetés közben daraboljuk bele a vajat ( ha a vaj nem olvad fel, én kicsit megolvasztom mikróban és úgy adom hozzá). Adjuk hozzá a mustárt, borsot és citromlevet. Kevergetés közben ízlelgessük, hogy megfelelőek legyenek az arányok.
Én ezt tartom a legfontosabb lépésnek, nagyon jól el kell találni az ízesítést. Édeskés- savanykás enyhén sós mártást kell kapnunk. Ha túl hígra sikerült, tejföllel sűríthetjük.
Majd tegyük hűtőbe.
Amíg a mártásunk érlelődik a hűtőben, készítsük el a krumplit, és a hagymát.
A burgonyát (miután kellőképp megfőztük), hagyjuk picit hűlni. Ezután fejtsük le a héját, majd karikázzuk bele a már enyhén meghűlt mártásunkba, ami a hűtőben pihent. Fontos, hogy ne kockázzuk a burgonyát! Majd nagyon finoman keverjük össze a mártással, úgy, hogy a krumpli karéjok ne törjenek.
Az 5 nagyobb szem vöröshagymát meghámozzuk és felkarikázzuk. Forrásban lévő vízbe tesszük és cukrot, vagy édesítőszert adunk hozzá. Félkeményre főzzük a hagyma karikákat, majd leöntjük róla a vizet.
Finoman összekeverjük a mártással és a krumplival. Majd hűtőbe tesszük. Egy napig állni hagyjuk, hogy az ízek, jól összeérjenek.

Tanácsok:
A családban a krumpli salátát mindig így készítjük, nagyon finom, nagy kedvencünk! Nagyon szeretem elkészíteni, jó tanács, a mártásba cukor helyett bátran tehetünk mézet is!
Ajánlom húsokhoz, elsődlegesen töltött húshoz, virslihez, fasírthoz, stb. Karácsonykor és szilveszterkor mindig kerül az asztalunkra. Kitűnő vendégváró, laktató finomság!

Elkészítési idő: 60 perc

A receptet beküldte: mese


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Kínai kelsaláta » Vegyes nyári saláta » Céklasaláta mindenkor » Ázsiai csirke saláta
» Virslis sajtos saláta » Mediterrán krumplisaláta » Rakott krumpli » Belga rakott krumpli
» Négyévszakos saláta » Acapulco saláta » Gombával rakott krumpli » Joghurtos padlizsán saláta
» Almás répasaláta » Céklasaláta tormával » Tofusaláta » Fetasajtos rakott krumpli


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.