| Krumpli saláta főzött tartármártással receptSaláták, öntetek Hozzávalók: 3 tojás 1 dl tejföl/ tej 1 kávéskanál liszt 3 dkg vaj 1 evőkanál mustár 5 g só 1 evőkanál cukor/édesítőszer/méz 1 citrom leve késhegynyi törött bors Fél vagy 1 kg burgonya 5 nagydarab vöröshagyma Elkészítés: Amíg a mártást készítjük, tegyük fel főni héjában a burgonyát, sós vízben. Én kuktában szoktam főzni kb. 40 percig. Mártás: Egy habüstben simára keverjük a lisztet, egész tojásokat a cukorral és sóval, hozzáadjuk a tejet vagy tejfölt és hidegen csomó mentesre jól eldolgozzuk. Tegyünk fele egy akkora edényben vizet, amire a habüst ráillik, és kezdjük forralni. Ezután a forrásban lévő víz fölé állítva, erősen keverjük, amíg jól sűrűsödni nem kezd. Vigyázzunk, a mártás krémszerű legyen és ne hevítsük túl, mert a tojás fehérje kicsapódik! A megsűrűsödött mártást öntsük porcelán / jénai tálba. Állandó kevergetés közben daraboljuk bele a vajat ( ha a vaj nem olvad fel, én kicsit megolvasztom mikróban és úgy adom hozzá). Adjuk hozzá a mustárt, borsot és citromlevet. Kevergetés közben ízlelgessük, hogy megfelelőek legyenek az arányok. Én ezt tartom a legfontosabb lépésnek, nagyon jól el kell találni az ízesítést. Édeskés- savanykás enyhén sós mártást kell kapnunk. Ha túl hígra sikerült, tejföllel sűríthetjük. Majd tegyük hűtőbe. Amíg a mártásunk érlelődik a hűtőben, készítsük el a krumplit, és a hagymát. A burgonyát (miután kellőképp megfőztük), hagyjuk picit hűlni. Ezután fejtsük le a héját, majd karikázzuk bele a már enyhén meghűlt mártásunkba, ami a hűtőben pihent. Fontos, hogy ne kockázzuk a burgonyát! Majd nagyon finoman keverjük össze a mártással, úgy, hogy a krumpli karéjok ne törjenek. Az 5 nagyobb szem vöröshagymát meghámozzuk és felkarikázzuk. Forrásban lévő vízbe tesszük és cukrot, vagy édesítőszert adunk hozzá. Félkeményre főzzük a hagyma karikákat, majd leöntjük róla a vizet. Finoman összekeverjük a mártással és a krumplival. Majd hűtőbe tesszük. Egy napig állni hagyjuk, hogy az ízek, jól összeérjenek. Tanácsok: A családban a krumpli salátát mindig így készítjük, nagyon finom, nagy kedvencünk! Nagyon szeretem elkészíteni, jó tanács, a mártásba cukor helyett bátran tehetünk mézet is! Ajánlom húsokhoz, elsődlegesen töltött húshoz, virslihez, fasírthoz, stb. Karácsonykor és szilveszterkor mindig kerül az asztalunkra. Kitűnő vendégváró, laktató finomság! Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |