| Krémes fókabébik receptSütemények, édességek Hozzávalók: A töltelékhez: 1 tasak Dr. Oetker Prémium Puding Bourbon vaníliás 4 dl tej 4 dkg porcukor 1 kisebb alma (kb. 15 dkg) A tésztához: 2 dl tej 5 dkg lágy vaj vagy sütőmargarin 40 dkg búzaliszt 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő 7,5 dkg porcukor 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor 1 csipet só 1 tojás (közepes méretű) Valamint: 16 szem mazsola (8 fóka lesz) 1 evőkanál pirított mandula 1 tojás sárgája (közepes méretű) 1 evôkanál tej néhány szál spagetti Elkészítés: Elôkészítés: a pudingot a tasakon lévô használati utasítás szerint, de csak 4 dl tej és 4 dkg porcukor hozzáadásával elkészítjük. Az elkészült, még forró puding felületét fóliával lefedjük. A tepsit kibéleljük sütôpapírral, majd félreteszszük. A sütôt elômelegítjük. Elkészítés: a tejet egy fôzôedényben felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a vajat. A lisztet egy keverôedénybe szitáljuk, és összekeverjük az instant élesztôvel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a langyos tejben felolvasztott vajat, majd konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) elôször alacsonyabb, majd magasabb fokozaton kb. 5 perc alatt jól összedolgozzuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnô. A töltelékhez az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kis darabokra szeleteljük. Az almadarabokat a pudinghoz keverjük. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon még egyszer átgyúrjuk, majd hengerré formázzuk, és elfelezzük. Mindkét tészta darabból egy 30 x 30 cm-es formát nyújtunk, majd egyenként 4 kisebb négyzetre osztjuk. A puding felét egyenletesen elosztjuk a négyzetek közepén, majd a tésztát a két szemben lévô sarkánál fogva egymásra hajtjuk úgy, hogy a tölteléket elfedje. A tésztát kezünkkel picit megnyomjuk és a tésztavarrattal lefelé a tepsibe helyezzük. A négyszögekbôl kialakítjuk a fóka formáját: a tészta egyik végét picit laposabbra formázzuk, a másik végébôl pedig uszonyokat alakítunk ki. A tojás sárgáját összekeverjük a tejjel, és megkenjük vele a fókák felületét. 16 mazsolaszemet helyezünk a fókák szeméhez, a tört mandulát pedig a fókák orrához. 10 percig meleg helyen hagyjuk a fókákat kelni, majd a tepsit a sütô középsô részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. Alsó és felsô fûtés: kb. 180 °C (elômelegítve) Légkeveréses: kb. 160 °C (elômelegítve) Gáz: 2-3. fokozat (elômelegítve) Sütési idô: kb. 25 perc A fókákat sütôrácson hagyjuk kihûlni, majd néhány rövid szál spagettit szúrjunk a bajszuk helyére. Tanácsok: Ha nincs mandulád a mogyoró is megfelel a díszítéshez. Kicsit babra munka, de megéri, mert nagyon finom és a gyerekek szeretik! Zsúrokon garantált a siker! :) Ha érdekel a 'végeredmény' a kreatív naplómban megtalálod (62. bejegyzés). A receptet beküldte: Babu Lee Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |