| Juhtúrós, tehéntúrós pogácsa receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 0,5dl tej 3dkg élesztő 1teáskanál cukor 25dkg juhtúró 25dkg vaj 1kg liszt 1tk. só 2dl tejföl 2 tojássárgája 2 tojás a kenéshez Elkészítés: 1. A tejet meglangyosítjuk,nem forraljuk,mert a túl forró folyadék elpusztítja az élesztőgombákat.Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk,belekeverjük a cukrot, és meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk (kb. 50C az optimális). 2. A túrót krumplinyomóval vagy villával áttörjük,apróbb darabokban hozzáadjuk a vajat és a lisztet,majd két nyitott tenyerünk között elmorzsoljuk.Olyan mozdulatokkal dolgozzunk,mint amikor a két tenyerünket dörzsöljük össze.Nem kell összegyúrni! A morzsalék közepébe fészeknyi mélyedést készítünk,beleöntjük a felfuttatott élesztőt,1 tk. sót,a tejfölt,a tojássárgáját,és egynemüvé gyúrjuk.Gyors mozdulatokkal cipóvá formázzuk,letakarjuk,és fülledt,langyos helyen kb. 1órát kelesztjük.Akkor jó,ha a tészta legalább a duplájára dagad,és szépen kiemelkedik a formából. 3. A nagy tepsit vékonyan kiolajozzuk.A tésztát lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk,kb. 2-2,5cm vékonyra kinyújtjuk.Nem túl nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,és a tepsibe rakosgatjuk.Ha nagy pogácsákat szaggatunk,nem emelkednek fel sütés közben.A pogácsák tetejét konyhai ollóval 3-4 helyen megcsipkedjük,lekenjük tojással,és meleg helyen még kb. 15percig pihentetjük. 4. A sütőt 170C-ra előmelegítjük,és a pogácsákat 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Tanácsok: Természetesen tehéntúróval is készíthetjük,de akkor alaposabban sózzuk meg.Ha kevés benne a só,ízetlen lesz a pogácsa. Elkészítési idő: 60 perc Kalóriatartalom: 152 kcal A receptet beküldte: pocoknyuszi Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |