| Gulyásleves csipetkével receptLevesek Hozzávalók: 1 kg marhalábszár 3-4 evőkanál zsír 3-4 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 1 db paprika 1 db paradicsom 50 dkg burgonya 1 csokor vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó) 1 db szárított csípős cseresznyepaprika 2 dl száraz vörösbor só csípős fűszerpaprika őrölt kömény babérlevél paprikakrém A csipetkéhez: 1 db tojás liszt só Elkészítés: 1. A marhalábszárat megtisztítjuk az inaktól, 1,5 centis kockákra vágjuk, alaposan megmossuk, szárazra töröljük, majd megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük pihenni. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket összezúzzuk. A paprikát és a paradicsomot is felkockázzuk. 2. Egy nagyobb fazékban a zsíron megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát és a paradicsomot, a frissen őrölt köménymagot és a piros aranyat. Meghintjük a fűszerpaprikával, felöntjük a borral, majd hozzáadjuk a felkockázott marhahúst. 3. Nagy lángon megpörköljük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy rendesen ellepje. Hozzáadjuk a babérlevelet és a cseresznyepaprikát is. Közepes lángon felforraljuk, majd takaréklángon gyöngyöztetjük. 4. Közben leveszöldséget megtisztítjuk és felkockázzuk, hasonlóképpen teszünk a burgonyával is, és mindkettőt külön-külön, egy tálnyi vízben tartjuk. A csipetkéhez 1 tojásból liszttel és sóval csipetketésztát gyúrunk, és lisztes kézzel egy konyharuhára csipegetjük. 5. Amikor a marhahús megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát és a felkockázott zöldségeket. Ha igényli, adunk még hozzá kevés vizet, felforraljuk, és amikor a krumpli és a zöldség is puha, beledobjuk a csipetkéket és készre főzzük. Frissen, melegen tálaljuk, friss, ropogós kenyeret és csiliszószt kínálunk hozzá. Tanácsok: A gulyás igazi magyaros étel, a konyhai tűzhelyen fazékban főzve is remek leves, de szabad tűzön, bográcsban készítve az igazi! Hagyományosan a marhahúsból készült gulyás az igazi, de aki nem kedveli, készítheti sertés vagy birka húsából is. Jó étvágyat hozzá! Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Miss Angel Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |