| Glutén mentes almás süti receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztaához: 100 gr kukorica liszt 100 gr gm keményítő 1 csomag Dr Oetker vaníliás pudingpor 260 gr rizsliszt 30 gr élesztő 1 tojás 1 dl tej 2 nagykanál tejföl 10 dkg margarin 1 citrom reszelt héja 2 ek cukor kevés só A töltelékhez: 1 kg savanykás alma 1 csomag Dr Oetker vaníliás puding ízlés szerint cukor és őrölt fahéj A tetejére: 1 tojás kevés tejjel elkeverve szeletelt madula fahéjjal elkevert kristálycukor Elkészítés: az 1 dl tejet kevés cukorral meglangyosítottam, és felfuttattam benne az élesztőt. Amíg az élesztő "éledezett", egy tálba mértem a liszteket, a keményítőt, és a pudingport, elkevertem a cukorral és a sóval, a reszelt citromhéjjal, és mintha omlós tésztát akarnék csinálni, elmorzsoltam a margarinnak. Közepébe mélyedést csináltam, és oda öntöttem az élesztős tejet, a tejfölt, és a tojást. Jól összedolgoztam, majd konyharuhával leterítve, 1 órán keresztül hagytam pihenni, kicsit kelni. Közben az almát meghámoztam, és nem túl apró darabokra vágtam, majd feltettem egy fazékban cukorral dinsztelni. Nem kell, h teljesen puhára dinsztelődjön! Az 1 csomag pudingport kevéske vízben csomómentesre kevertem, és azzal besűrítettem az almát, majd a végén fahéjat adtam hozzá a mi szánk íze szerint. (hagyjuk langyosra hűlni, ha kész!) A tészta, mivel eléggé szakadós, legegyszerűbben úgy kerülhet a tortaformába (vagy piteformába), ha 2 felé vesszük, (1 kisebb, és egy nagyobb részre). A nagyobb részt pedig kézzel formázzuk bele a kivajazott, kilisztezett formába úgy, h kb 2 cm vastagságú legyen az alján is, meg az oldalán is a formának. Beleöntöttem az alma masszát, majd a tetejét befedtem a maradék tésztából méretre nyújtott tésztával. A legegyszerűbb, ha enyhén lisztezett folpackon nyújtjuk, mert így egyszerűen átemelhető, szakadás nélkül rárakható a fedő a formára ( a széleit össze kell csipkedni a tészta oldalával, h ne tudjon kifolyni a töltelék). Csak rá kell fordítani. Mielőtt sütőbe raknám, a tejjel elkevert tojással alaposan megkenem a tetejét, megszórom mandula forgáccsal bőven, majd így mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc alatt megsül, de kb félidőben ki kell venni, és megszórni a fahéjas kristálycukorral! Amikor már majdnem teljesen kihűlt, akkor lehet könnyedebben kivenni a formából, és szeletelni. Tanácsok: Aki ínyenc, az kipróbálhatja, h a tésztába 2 almát is belereszel! :) Mint általában a gm tészták, ez is kicsit megkeményedik, ha kihűl teljesen. Én ezért evés előtt másnap egy kicsit megmikrózom. Finom, nem túl drága, és később is ehető, nem csak frissen. Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: bubó bubó Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |