| Fűszeres töltött csirke (vagy csirkecomb) receptHúsételek Hozzávalók: 1 db csirke 4 db zsemle 2 db nyers tojás 2 db főtt tojás 20 dkg baromfimáj vagy 1 db májkonzerv 20 dkg bármilyen ehető gomba 1 cs. zöldpetrezselyem 1 csapott mokkáskanál majoránna 1 késhegynyi őrölt bors 3 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma fűszerkeverék zsír Elkészítés: Erre a célra csak egészséges bőrű csirkét vásároljunk, - ne legyen szakadt. Előző este fűszerkeverékkel kívül-belül megszórjuk, átdörzsöljük, - másnap a nyaka test felőli végződésénél szívószállal levegőt fújunk a bőr és a hús közé. Szépen fel kell puffadnia. Amennyiben ez a művelet nem sikerül, ujjunkkal a bőr alá nyúlunk, s araszolva haladva végig a csirkén: combon, mellen, szárnytövön óvatosan fellazítjuk a bőrt, úgy hogy tölthető legyen. A bőrök végződése előtt 2 cm-el már ne lazítsuk, mert átlyukad. Töltelék: A zsemlét langyos vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. A hagymát kis kockára vágjuk és jó nagy pacni zsírban megdinszteljük, hozzáadunk 1 kávéskanál fűszerkeveréket, az apró darabokra vágott gombát és addig kevergetjük, míg zsírjára nem sült, - ekkor beletesszük az elkapart májat, apróra vágott zöldpetrezselymet, borsot, majoránnát, 1 csapott kávéskanál fűszerkeveréket, zúzott fokhagymát, s még 1-2 percig kevergetjük. Összekeverjük a zsemlével és a pici kockára vágott főtt tojással. Mikor langyosra hűlt összedolgozzuk a nyers tojásokkal és megtöltjük vele a csirke hús és bőr közötti részét: mindig meg-megnyomva, hogy mindenhova jusson töltelék. A maradékot csirke belsejébe vagy mellé tesszük a tepsiben. Forró zsírral leforrázzuk, 1 dl vizet aláöntve alumínium fóliával letakarva forró sütőbe toljuk. 40 perc múlva a fóliát eltávolítjuk, a csirkét zsírjával meglocsoljuk és 10-15 perc alatt szép piros, ropogósra sütjük. Burgonyakörettel, savanyúsággal tálaljuk. Tanácsok: Amennyiben a csirke a töltés közben kiszakad, hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük. A receptet beküldte: Bártfai Andrea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |