Tutireceptek.hu fejléc

Finom sütike recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
A világos piskótalaphoz
5 tojás
12 dkg cukor
10 dkg darált dió, vagy mogyoró
2 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
A sötét piskótalaphoz
5 tojás
12 dkg cukor
10 dkg darált dió, vagy mogyoró
2 evőkanál liszt
késhegynyi sütőpor
1, 5 evőkanál kakaópor
A krémhez
4 tojássárgája
20 dkg cukor
1/2 rúd vanília
2 dl tejszín, vagy tej
20 dkg vaj
A bevonathoz
10 dkg tortabevonó
2 evőkanál étolaj

Elkészítés:
1.A világos piskótalaphoz a tojások sárgáját a cukor felével kihabosítjuk. A tojások fehérjéjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Az átszitált lisztet elegyítjük a darált dióval, vagy mogyoróval és a sütőporral, majd a tojásfehérjével felváltva óvatosan a tojások sárgájához keverjük. Kikent, sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy tortaformába öntjük és 180 °-on körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a kisültét. A piskótát sütőpapírra borítjuk és hűlni hagyjuk. Kihűlés után a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk és a lapot vízszintesen félbevágjuk.
2.A sötét piskótalaphoz a tojások sárgáját a cukor felével kihabosítjuk. A tojások fehérjéjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Az átszitált lisztet elegyítjük a darált dióval, vagy mogyoróval, a kakaóporral és a sütőporral, majd a tojásfehérjével felváltva óvatosan a tojások sárgájához keverjük. Kikent, sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy tortaformába öntjük, és 180 °-on körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e. A piskótát sütőpapírra borítjuk és hűlni hagyjuk. Kihűlés után a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk és a lapot vízszintesen félbevágjuk.
3.A krémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. A tejszínt, vagy a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk, majd vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a lábasba és kis lángon besűrítjük, majd hűlni hagyjuk. A vajat kihabosítjuk, majd apránként, csomómentesen elkeverjük benne a tojáskrémet.
4.Következhet a sütemény betöltése. Arányosan elosztjuk úgy a krémet, hogy a lapok közé 3 réteg kerüljön belőle, de a sütemény körbekenésére is maradjon egy kevés. Az egyik fél sötét piskótalapot tálcára helyezzük. Megkenjük a krém egy részével. Befedjük az egyik fél világos piskótalappal, amelyre ismét egy réteg krém kerül. Ezt követi a másik sötét lap, egy réteg krém, végül a másik világos piskóta. A maradék krémet a sütemény oldalára kenjük.
5.A tortabevonót gyöngyöző vízgőz fölött, darabokra tördelve felolvasztjuk. Mikor teljesen elolvadt, hozzáadjuk az étolajat, amellyel simára keverjük. Ezt a bevonatot öntjük a sütemény tetejére. Egy hűtőben töltött éjszaka után forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Tanácsok:
Ezt a süteményt egy 20x25 cm-es tepsiben, de akár egy 24 cm átmérőjű tortaformában is elkészíthetjük.Utóbbi esetben a szeletek helyét díszíthetjük felezett, félig csokoládéba mártott dióval.


A receptet beküldte: Fanoli


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Legfinomabb csirkemell » Finom zöldségleves » Finom almatorta » Véletlen finomság
» Csokis finom szelet » Finom sajtos karfiol » Finom gesztenyés sutemény » Diabetikus túrós finomság
» Túrófánk finoman » Sütőtökös finomság » Túrós finomság » Finom rétes Emyke módra
» Sajtos finomság » Spenótos finomság » Tepsis finomság » 3 perces finomság!


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.