| Finom sütike receptSütemények, édességek Hozzávalók: A világos piskótalaphoz 5 tojás 12 dkg cukor 10 dkg darált dió, vagy mogyoró 2 evőkanál liszt késhegynyi sütőpor A sötét piskótalaphoz 5 tojás 12 dkg cukor 10 dkg darált dió, vagy mogyoró 2 evőkanál liszt késhegynyi sütőpor 1, 5 evőkanál kakaópor A krémhez 4 tojássárgája 20 dkg cukor 1/2 rúd vanília 2 dl tejszín, vagy tej 20 dkg vaj A bevonathoz 10 dkg tortabevonó 2 evőkanál étolaj Elkészítés: 1.A világos piskótalaphoz a tojások sárgáját a cukor felével kihabosítjuk. A tojások fehérjéjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Az átszitált lisztet elegyítjük a darált dióval, vagy mogyoróval és a sütőporral, majd a tojásfehérjével felváltva óvatosan a tojások sárgájához keverjük. Kikent, sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy tortaformába öntjük és 180 °-on körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a kisültét. A piskótát sütőpapírra borítjuk és hűlni hagyjuk. Kihűlés után a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk és a lapot vízszintesen félbevágjuk. 2.A sötét piskótalaphoz a tojások sárgáját a cukor felével kihabosítjuk. A tojások fehérjéjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Az átszitált lisztet elegyítjük a darált dióval, vagy mogyoróval, a kakaóporral és a sütőporral, majd a tojásfehérjével felváltva óvatosan a tojások sárgájához keverjük. Kikent, sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy tortaformába öntjük, és 180 °-on körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e. A piskótát sütőpapírra borítjuk és hűlni hagyjuk. Kihűlés után a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk és a lapot vízszintesen félbevágjuk. 3.A krémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. A tejszínt, vagy a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforraljuk, majd vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a lábasba és kis lángon besűrítjük, majd hűlni hagyjuk. A vajat kihabosítjuk, majd apránként, csomómentesen elkeverjük benne a tojáskrémet. 4.Következhet a sütemény betöltése. Arányosan elosztjuk úgy a krémet, hogy a lapok közé 3 réteg kerüljön belőle, de a sütemény körbekenésére is maradjon egy kevés. Az egyik fél sötét piskótalapot tálcára helyezzük. Megkenjük a krém egy részével. Befedjük az egyik fél világos piskótalappal, amelyre ismét egy réteg krém kerül. Ezt követi a másik sötét lap, egy réteg krém, végül a másik világos piskóta. A maradék krémet a sütemény oldalára kenjük. 5.A tortabevonót gyöngyöző vízgőz fölött, darabokra tördelve felolvasztjuk. Mikor teljesen elolvadt, hozzáadjuk az étolajat, amellyel simára keverjük. Ezt a bevonatot öntjük a sütemény tetejére. Egy hűtőben töltött éjszaka után forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Tanácsok: Ezt a süteményt egy 20x25 cm-es tepsiben, de akár egy 24 cm átmérőjű tortaformában is elkészíthetjük.Utóbbi esetben a szeletek helyét díszíthetjük felezett, félig csokoládéba mártott dióval. A receptet beküldte: Fanoli Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |