| Erzsébet kuglóf receptSütemények, édességek Hozzávalók: 30 dkg finomliszt 3 dl főzőtejszín (10%-os) 3 tojássárgája 2 dkg élesztő 7 dkg vaj 5 dkg maszola 3 dkg vaníliával ízesített cukor csipet só reszelt citromhéj Elkészítés: 10 dkg lisztet, az élesztőt, és 1 dl langyos tejszínt összekeverünk, 4-10 órán át állni hagyjuk, amíg fel nem habosodik, és érett kovász nem lesz belőle (nyáron hűtőszekrényben, hogy a tejszín nehogy megsavanyodjon). A maradéklisztben elkeverjük a cukrot, sót, citromhéjat, hozzáadjuk a kovászt és a maradék langyos tejszínt, fakanállal vagy elektromos dagasztógéppel nagyon alaposan kidolgozzuk. Ezután egyesével beledoglozzuk a tojások sárgáit, majd az olvasztott, langyos vajat (ezzel komolyan ki kell dolgozni, amíg a massza az összes vajat fel nem veszi), legvégül a mazsolát. Lefedve negyed óráig oihentetjük a tésztát, majd átkeverjük, és imét pihentetjük, amíg kb. a kétszeresére nem kel (kb. 1 óra). Finoman átkeverjük, majd vastagon kivajazott, és liszttel beszór kuglófformába öntjük, elegyengetjük. A tészta a formának max. a feléig érjen. Ismét kétszeresére kelesztjük, a tetejét tojásfehérjével megkenjük, majd középforró sütőben kb. 40-45 percig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem ragad a masszából. Ha túl gyorsan pirulna, a tetejét fedjük le alufóliával. A sütőből kivéve azonnal rácsra borítjuk. A tetejét megszórhatjuk vaníliás porcukorral, vagy bevonhatjuk csokolámázzal is. Tanácsok: Változat: A massza felét a formába öntjük, a maradék tésztába 1 ek. kakaót keverünk, és kanalanként kis halmokban tesszük a sárga tészta tetejére. Másik kakaós változat, hogy két ek. kakaót kikeverünk annyi langyos tejszínnel, hogy sűrű öntetet kapjunk, ezt beleforgatjuk a kész tésztába a formába öntés előtt, de éppen csak annyira keverjük el, hogy a tészta csíkos maradjon, így öntjük formába, és sütjük meg. A receptet beküldte: Corra Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |