| Csokis tetejű mákos vagy diós receptSütemények, édességek Hozzávalók: a tésztához: 40dkg liszt, 15dkg porcukor,15dkg margarin, fél csom. sütőpor, 2 tojás sárgája, annyi tej vagy tejföl, hogy könnyen nyújtható tészta legyen a töltelékhez: 20dkg porcukor, 10dkg margarin, 20dkg darált mák vagy darált dió, 2dl tej, citromhéj, 14dkg grízes liszt, fél csom. sütőpor, 2 tojás fehérje a mázhoz:15dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5dkg vaj, 2 evőkanál tej a töltelék alá: baracklekvár. Elkészítés: A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, sütőport, 2 tojás sárgáját, tejet vagy tejfölt. Összegyúrjuk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az alsó lapot megkenjük vékonyan baracklekvárral, s erre tesszük a tölteléket. A töltelékhez a porcukrot a margarinnal elkeverjük, hozzáadjuk a mákot vagy diót, tejet, citromhéjat. A grízes lisztet összekeverjük a sütőporral; ezt és a 2 tojás fehérjének keményre vert habját a töltelékhez keverjük. A töltelék galuskaszerű tészta legyen. A tölteléket rátesszük a tepsiben lévő, baracklekvárral megkent alsó lapra. Kinyújtjuk a felső lapot, rátesszük. A tetejét villával megszúrkáljuk. A sütési idő kb. 25 perc. Késpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a töltelék. Amikor a tészta már csak langyos, deszkára borítjuk. A mázhoz a cukrot a kakaóval és a tejjel főzni kezdjük. Egy darabig hólyagosan forrjon. Ha nagyon vadul rotyog, egy kis anyagot rácseppentünk egy tányérra. Várunk egy kicsit. Ha ujjal hozzáérünk, nem szabad ragadnia. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat. A mázhoz adhatunk még néhány kocka tortabevonót és 1 evőkanál rumot. A csokimázat a még langyos tészta felfordított aljára kenjük. Jó étvágyat! A receptet beküldte: sutoczkine Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |