| Cseresznyés crostata morzsával receptSütemények, édességek Hozzávalók: 12 dkg liszt 3 dkg darált mandula 10 dkg hideg vaj, kockázva 2, 3 ek porcukor csipet só 4, 5 ek jéghideg víz 40 dkg cseresznye Morzsa: 5 dkg liszt 5 dkg hideg vaj, kockázva egy marék mandula, durvára vágva 5 dkg barnacukor 1 kk fahéj Elkészítés: összekeverem a lisztet, cukrot, sót és összemorzsolom a jéghideg vajjal. Annyi jeges vizet adok hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjak. ( Robotgéppel még egyszerűbb). Kis cipóra formázom, fóliába teszem és 1 órára a hűtőbe rakom. Előmelegítem a sütőt 180C-ra. Amíg bemelegszik, elkészítem a morzsát: összemorzsolom a vajat, lisztet, durvára vágott mandulát, barnacukrot és a fahéjat. Lisztezett nyújtódeszkán kb.22cm átmérőjű kört nyújtok a tésztából (vagy négy kicsit). Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem (vagy szilikonlapra), közepére teszem a cseresznyét. Körben a tészta szélét szépen ráhajtom a cseresznyére. Rászórom a morzsát. 20 perc alatt aranyszínű, ropogósra sütöm. Tanácsok: A crostata olasz eredetű, eredetileg leginkább a dzsemmel töltött rácsos süteményt hívják így. Egyébként általában valamilyen gyümölccsel töltött omlós tésztát jelent, amelyet úgy készítenek, hogy a kinyújtott tésztakorong szélét ráhajtják a töltelékre. Így igazán praktikus, mivel nem kell méricskélni, tortaformába nyomkodni, hanem csak úgy egyszerűen kinyújtani, sütőlapra tenni, szélét benyomkodni, kész. Gyakorlatilag bármilyen idénygyümölccsel készíthető, a végén természetesen lehet cifrázni vaníliafagylalttal, tejszínnel, stb. Ebben a változatban dupláztuk a tésztát, ugyanis még morzsa is került a tetejére, a fahéjas, mandulás íz sokat dobott a végeredményen. A cseresznye magozása attól függ, milyen alkalomra készül a sütemény. Ha a cseresznyét ugyanis maggal együtt használjuk a sütéshez, az kifejezetten jó, egyrészt, mert intenzívebb íze lesz, másrészt mivel így nem ereszt levet a gyümölcs. Ha azonban vendégeknek készül, akkor azért csak elegánsabb kimagozni, ebben az esetben az aljára kell szórni némi kekszmorzsát, hogy ne áztassa el a kisülő gyümölcslé a tésztát. A receptet beküldte: access Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |