| Cézár saláta 1924-Mexikó receptSaláták, öntetek Hozzávalók: A pirított kenyérkockákhoz: 2 nagy gerezd fokhagyma 3 evőkanál extraszűz olívaolaj 2 csésze (0,5 liter) kenyérkocka francia bagettből vagy fehérkenyérből só A salátához: 1 db tojás 1 teáskanál Worcestershire-szósz 3 teáskanál frissen facsart citromlé 1 közepes gerezd összepréselt fokhagyma só 1/2 teáskanál frissen őrölt bors 1 1/2 teáskanál szardellapaszta vagy 4 db kis szardella 1 teáskanál kapribogyó 1 teáskanál dijoni mustár 1/3 csésze (8 cl) extraszűz olívaolaj 1/3 csésze (8 cl) frissen reszelt parmezán sajt 2 közepes fej római saláta Elkészítés: A pirított kenyérkockák elkészítése: Vágjuk fel a kenyeret kb. 1,5 cm-es kockákra. A kés lapjával (vagy fokhagymanyomóval) préseljük össze a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, az olívaolajat és a kenyérkockákat. Ízlés szerint sózzuk meg, keverjük addig, amíg a szósz egyenletesen bevonja a kenyérkockákat. Tegyük a kenyérkockákat tepsibe, egyenletesen terítsük el, és 350 fokra előmelegített sütőben pirítsuk aranybarnára. A salátöntet elkészítése: A tojást tegyük forrásban lévő vízbe, és 45 másodpercig főzzük. Utána vegyük ki, és hagyjuk lehűlni. Préseljük össze a fokhagymát, és tegyük nem fémből készült keverőtálba. Adjuk hozzá az előzőleg összetört szardellákat vagy a szardellapasztát, a reszelt parmezán felét, a Worcestershire-szószt, a citromlét, a kapribogyót, a mustárt és a héjától megtisztított tojást. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Folyamatos keverés közben lassan adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük simára az összetevőket (ha az olívaolajat túl gyorsan adjuk hozzá, akkor az kiválik). A saláta elkészítése: Tegyük fa, üveg vagy műanyag (de nem fém) salátástálba a 3-5 cm-es kockákra felvágott salátát. Adjuk hozzá az öntet felét, keverjük össze. Adjuk hozzá a maradék öntetet, a maradék parmezán sajtot, a kenyérkockákat, és újra keverjük össze. Elkészítési idő: 55 perc A receptet beküldte: nefis Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |