| Burgonyás kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 50 dkg lisztesre fővő burgonya só 4 dkg friss élesztő 1 kg liszt 1/2 teáskanál őrölt koriander( vagy köménymag) 3 dl tej 2 dl víz Almás-hagymás zsírhoz: 2 fej vöröshagyma 2 db savanykás alma ( kb.30 dkg) 50 dkg sertészsír 1 csokor kakukkfű Elkészítés: A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, kb. 20 perc.Leszűrjük. Még melegen burgonyanyomón áttörjük. A szétmorzsolt élesztőt 1 dl langyos vízben feloldjuk. A szitált ,szobahőmérsékletű lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük 2 teáskan. sóval,a korianderrel. A halom közepébe mélyedést csinálunk,beleöntjük az élesztőt,liszttel meghintjük, s letakarva ,meleg helyen 15 percig kelesztjük. A tejet a vízzel meglangyosítjuk, a burgonyával elkeverve a kovászhoz adjuk. Robotgép gyúróspiráljával megdagasztjuk,letakarjuk,és meleg helyen még 1-1 1/2 órát kelesztjük. Átgyúrjuk,lisztezett deszkán kerek cipót formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. További 10 percet pihentetjük. Megpermetezzük enyhén sós vízzel. Előmelegített sütőbe (225 fok) tesszük, a hőfokot visszavesszük 180 fokra.45 percig sütjük. Almás-hagymás zsír: A hagymát és az almát felkockázzuk. A hagymát 2 evőkanál felhevített zsírban aranybarnára pirítjuk. Beleforgatjuk az almát, hozzáadjuk a maradék zsírt, és közepes hőfokon megolvasztjuk. Kakukkfűlevelekkel ízesítjük. Tálkába tesszük, s kihűtjük. A kenyérszeleteket a hideg zsírral kenve kínáljuk Elkészítési idő: 100 perc A receptet beküldte: KANÁRI Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |