| Bodzás ital receptItalok, koktélok Hozzávalók: 4liter szörphöz 10db tenyérnyi,teljesen kinyílt bodzavirág(1cm-s szárral),1 nagy lédús citrom, 1kg kristálycukor,2 evőkanál ecet, 3dkg citromsav, 1 mokkáskanál nátrium-benzoát,1 mokkáskanál só Elkészítés: A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, szélesszájú befőttes üveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra,rászórjuk a citromsavat,ráöntjük az ecetet és 4 liter előzőleg felforralt és teljesen lehűtött vizet.Alufóliával vagy fóliával lazán lefedjük.(Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször-lehetőleg műanyag keverőkanállal-megkevergetjük.A cukornak teljesen fel kell olvadnia a lében.Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük,de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk,és azonnal ledugaszoljuk. Tanácsok: Ha csak 2-3 hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani,akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. A bodzaszörpöt sima vagy ásványvízzel üdítőitalként,tejjel turmixitalként fogyaszthatjuk. 1 rész szörp,6-7 rész víz(tej) arányában tanácsos keverni. A receptet beküldte: Tundibundy Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |