| Barackos-túrós torta receptSütemények, édességek Hozzávalók: ozzávalók 12 főre Kemény tésztához: 12,5 dkg búzaliszt 1 késhegynyi sütőpor 5 dkg porcukor (ha nincs, akkor kristálycukor is jó) 1 cs vaníliás cukor 7,5 dkg lágy vaj/ margarin 1 ek hideg víz Piskótához: 3 közepes méretű tojás 12,5 dkg porcukor 8 dkg búzaliszt 1 csapott tk sütőpor 1 cs vanília ízű pudingpor Töltelékhez: baracklekvár Túrós krémhez: 20-40 dkg barack (én 1 konzervet használtam, előbb félretettem a tetejére való díszítéshez, majd a maradékot bele a krémbe) 25 dkg túró 7,5 dkg porcukor 1 cs vaníliás cukor 1 db citrom reszelt héja 1 db citrom leve 1 cs zselatin 3 dl hideg tejszín Díszítéshez: 100 g darabolt mandula 20-30 dkg barack 1 cs színtelen tortazselé, 1 dl hideg tejszín (vagy amennyi megmaradt a zacskóban) Elkészítés: elkészítés Kemény tészta elkészítése: A sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalót, és egyenletes tésztává gyúrjuk. Egy keményebb jellegű tésztát kapunk belőle. Egy kerek tortaformát kivajazunk, és a tésztát egyenletesen elnyomkodjuk benne (vagy aki szeretné, ki is nyújthatja, de a szétnyomkodás is megfelelő). Villával megszurkáljuk, majd 200°C-on (légkeverésben 180°C, gázsütő 4-5 fokozat) kb. 15 percig sütjük. Míg sül, addig el lehet készíteni a piskótát. Ha megsült, akkor a formáról leszedve hagyjuk kihűlni, és a formát elmossuk. Piskóta elkészítése (kicsit másképp, mint a hagyományos): Az egész tojásokat habosra keverjük (robotgéppel kényelmesebb), majd a cukrot és vaníliás cukrot hozzáadva is tovább keverjük. A lisztet, sütőport, pudingport összekeverjük, és a tojásos masszához adjuk. Jól elkeverjük (lehet még mindig robotgéppel). A kivajazott tortaformába öntjük, és 180°C-on (légkeverés 160°C, gáz 2-3 fokozat) sütjük kb. 20 percig. Ha kihűltek, akkor a piskótatésztát kettévágjuk. A kemény tésztát rátesszük egy tálcára/ tányérra, amin lesz, megkenjük baracklekvárral, és rátesszük a piskótatészta alját. Körbefogjuk egy tortagyűrűvel, hogy szép legyen majd (helyettesíthetjük a tortaforma szélével is, csak ekkor a levételnél figyelni kell). Ekkor elkészítjük a túrós krémet (azért nem sokkal hamarabb, mert a zselatin miatt megdermed, és akkor nehezebb kezelni): A barackot kis kockákra vágjuk, a zselatint elkészítjük a leírás alapján (általában néhány ek vízzel fel kell melegíteni, de nem forralni). A túróba belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet. A zselatint elkeverjük először néhány ek túróval, majd az egész túrós masszába belekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd amint a túrós massza zselésedni kezd, hozzáadjuk, és óvatosan összekeverjük. Végül a barackot is belekeverjük, és ráöntjük a tortagyűrűs piskótalapra, elegyengetjük, és a tetejére tesszük a másik piskótalapot. Hűtőben kell legalább 3 órát pihentetni (akár 1 éjszakát is), hogy jól megdermedjen a torta. A torta tetejét feldíszítjük: A vékonyra szeletelt barackkal, és ráöntjük az elkészített színtelen tortazselét a tasakon lévő leírás szerint (ezt akár a 3 órás pihentetés előtt is meg lehet csinálni, és úgy pihentetni). A díszítéshez szükséges tejszínt kemény habbá verjük, és szépen a torta szélére simítjuk, majd a mandulaszeletekkel díszítjük (a mandulát zsiradék nélkül teflonedényben megpiríthatjuk). Kicsit pihentetjük, hogy a tejszínhab is megdermedjen valamennyire, utána fogyaszthatjuk! :-) Tanácsok: tepsi mérete: 26 cm A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |