Tutireceptek.hu fejléc

Barackos-túrós torta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
ozzávalók 12 főre

Kemény tésztához:

12,5 dkg búzaliszt
1 késhegynyi sütőpor
5 dkg porcukor (ha nincs, akkor kristálycukor is jó)
1 cs vaníliás cukor
7,5 dkg lágy vaj/ margarin
1 ek hideg víz

Piskótához:

3 közepes méretű tojás
12,5 dkg porcukor
8 dkg búzaliszt
1 csapott tk sütőpor
1 cs vanília ízű pudingpor

Töltelékhez:

baracklekvár

Túrós krémhez:

20-40 dkg barack (én 1 konzervet használtam, előbb félretettem a tetejére való díszítéshez, majd a maradékot bele a krémbe)
25 dkg túró
7,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db citrom leve
1 cs zselatin
3 dl hideg tejszín

Díszítéshez:

100 g darabolt mandula
20-30 dkg barack
1 cs színtelen tortazselé,
1 dl hideg tejszín (vagy amennyi megmaradt a zacskóban)

Elkészítés:
elkészítés

Kemény tészta elkészítése:

A sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalót, és egyenletes tésztává gyúrjuk. Egy keményebb jellegű tésztát kapunk belőle. Egy kerek tortaformát kivajazunk, és a tésztát egyenletesen elnyomkodjuk benne (vagy aki szeretné, ki is nyújthatja, de a szétnyomkodás is megfelelő). Villával megszurkáljuk, majd 200°C-on (légkeverésben 180°C, gázsütő 4-5 fokozat) kb. 15 percig sütjük.
Míg sül, addig el lehet készíteni a piskótát.
Ha megsült, akkor a formáról leszedve hagyjuk kihűlni, és a formát elmossuk.
Piskóta elkészítése (kicsit másképp, mint a hagyományos):

Az egész tojásokat habosra keverjük (robotgéppel kényelmesebb), majd a cukrot és vaníliás cukrot hozzáadva is tovább keverjük. A lisztet, sütőport, pudingport összekeverjük, és a tojásos masszához adjuk. Jól elkeverjük (lehet még mindig robotgéppel). A kivajazott tortaformába öntjük, és 180°C-on (légkeverés 160°C, gáz 2-3 fokozat) sütjük kb. 20 percig.
Ha kihűltek, akkor a piskótatésztát kettévágjuk. A kemény tésztát rátesszük egy tálcára/ tányérra, amin lesz, megkenjük baracklekvárral, és rátesszük a piskótatészta alját. Körbefogjuk egy tortagyűrűvel, hogy szép legyen majd (helyettesíthetjük a tortaforma szélével is, csak ekkor a levételnél figyelni kell).

Ekkor elkészítjük a túrós krémet (azért nem sokkal hamarabb, mert a zselatin miatt megdermed, és akkor nehezebb kezelni):

A barackot kis kockákra vágjuk, a zselatint elkészítjük a leírás alapján (általában néhány ek vízzel fel kell melegíteni, de nem forralni).
A túróba belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet. A zselatint elkeverjük először néhány ek túróval, majd az egész túrós masszába belekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd amint a túrós massza zselésedni kezd, hozzáadjuk, és óvatosan összekeverjük.
Végül a barackot is belekeverjük, és ráöntjük a tortagyűrűs piskótalapra, elegyengetjük, és a tetejére tesszük a másik piskótalapot.
Hűtőben kell legalább 3 órát pihentetni (akár 1 éjszakát is), hogy jól megdermedjen a torta.

A torta tetejét feldíszítjük:

A vékonyra szeletelt barackkal, és ráöntjük az elkészített színtelen tortazselét a tasakon lévő leírás szerint (ezt akár a 3 órás pihentetés előtt is meg lehet csinálni, és úgy pihentetni).
A díszítéshez szükséges tejszínt kemény habbá verjük, és szépen a torta szélére simítjuk, majd a mandulaszeletekkel díszítjük (a mandulát zsiradék nélkül teflonedényben megpiríthatjuk).
Kicsit pihentetjük, hogy a tejszínhab is megdermedjen valamennyire, utána fogyaszthatjuk! :-)

Tanácsok:
tepsi mérete:
26 cm


A receptet beküldte: Emy 35


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Vegyes gyümölcsös torta » Cseresznyés citromtorta » Francia csokoládétorta » Rizses finom torta
» Mascarponetorta szederrel » Epres túrótorta - másként » Gyors almatorta » Banános csóktorta
» Kókuszkrémtorta » Virslitorta » Buktatorta » Fincsi vörös bársony torta
» Erdei gyümölcsös torta » Osztrák csokoládétorta » Narancstorta. » Csokoládés diótorta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.