| Amerikai sült makaróni receptTésztafélék Hozzávalók: 40 dkg makaróni, só. A mártáshoz: 20 dkg cheddar sajt, 1 csokor újhagyma, 15 dkg vaj, 15 dkg finomliszt, 1 l tej, 2 dl tejszín, 2 babérlevél, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió, 1 nagy csipet Cayenne-bors vagy csípős őrölt pirospaprika, só és frissen őrölt bors. Elkészítés: 1. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A tésztának bő 4 liter vizet forralunk egy nagy fazékban, és ha már lobogva forr, megsózzuk, aztán megfőzzük benne a makarónit. 2. Amíg a főzővíz felforr és a makaróni megfő, elkészítjük a sajtmártást. A sajtot megreszeljük, az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk, és a vajat egy közepes méretű fazékban mérsékelt lángon kevergetve megolvasztjuk. Ezután az olvadt vajra szórjuk a lisztet meg az újhagymát, fakanállal 1-2 percig keverjük, majd a fakanalat kézi habverőre váltjuk, és a továbbiakban ezzel keverjük a vajas-hagymás-lisztes alapot, miközben apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Így sima, csomómentes alapmártást kapunk. 3. Az alapmártáshoz adjuk a babérleveleket, a kakukkfüvet, a szerecsendiót és Cayenne-borsot, megsózzuk-megborsozzuk, aztán 8-10 percen át folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belevegyítjük a reszelt sajt háromnegyedét, és megkóstoljuk, elég intenzív-e az íze, kell-e tovább fűszerezni. 4. A megfőtt makarónit leszűrjük, összekeverjük a sajtmártással, és egyenletes rétegben belesimítjuk egy kb. 20 × 30 cm-es tepsibe. A tetejére hintjük a maradék reszelt sajtot, és bő 15 perc alatt aranybarnára sütjük a forró sütőben. 4 nagy adag lesz belőle. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |