| Almáspite omlós tésztából (nagyi receptje) receptSütemények, édességek Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg rama, vagy 12 dkg zsír 5 dkg cukor 1 db tojás 1 dl tejföl reszelt citromhéj késhegynyi sütőpor só 1kg alma lereszelve citromlé reszelt gyömbér fahéj cukor, ha kell só Elkészítés: Először az almát mossuk meg és hámozzuk, majd lereszeljük és felízesítjük. Állni hagyjuk. A tészta hozzávalóiból a lisztet, cukrot, sütőport, sót, összekeverjük, hozzáadjuk a zsíradékot és két kéz között összedörzsöljük. Amikor kellően morzsás, a tejfölt és a tojást a lisztbe öntjük. Amennyiben nem áll össze azonnal, nyugodtan folytatni kell tovább, amikor töredezik, csak akkor kell bele hideg vizet, de nem sokat egyszerre, tölteni. Ha kész, cipóvá állítani és egy darab fóliába tenni, majd be a hűtőbe, ha van rá idő. Amennyiben sűrgős, máris ki lehet nyújtani a felét és a kivajazott, lisztezett tepsibe tenni,kevés zsemlemorzsával, vagy ha van otthon, kekszmorzsával megszórni. Ezután jön rá a közben kinyomkodott alma, szépen elrendezve. A második felét a tésztának kisnyújtjuk és az alma tetejére tesszük, körbenyomkodjuk, megszurkáljuk villával és a végén egy kevés krisztálycukorral megszórjuk, hogy szép piros legyen a sütés végére. 10 percre forró sütőbe rakjuk, majd levesszük a hőmérsékletét és összesen 50 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, csak utána vágjuk körbe és szeleteljük akár kocka alakúra, vagy bármilyen formára. Aki akarja, a süteményestálon, vaníliás porcukorral megszórhatja. Tanácsok: Azért érdemes az almával kezdeni, mert ha sietünk a tésztával, akkor addig legalább áll míg a sütemény elkészül. Ha nem sürgős, lehet várni az almával és akkor a tésztát a fóliába téve, addig a hűtőbe tenni, míg szükség nem lesz rá. Az almát reszelés közben érdemes megkóstolni, hogy tudjuk, mennyire savanyú, vagy édes, mert ennek megfelelően kell a cukrot és a citromot belerakni. Elkészítési idő: 120 perc A receptet beküldte: Katinkaboszi Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |