| Áfonyás-joghurtos kocka receptSütemények, édességek Hozzávalók: hozzávalók 8 főre A piskótához: 4 tojás 8 dkg cukor 8 dkg liszt 1 ek kakaópor Az áfonyavelőhöz: 40 dkg áfonya 10 dkg cukor 1 dl víz Az áfonyakrémhez: 4 dl habtejszín 2 dkg zselatinpor vagy 1 cs zselatin fix 2 dl víz (zselatin fix használata esetén nem kell a víz) az áfonyavelő fele Az áfonyazseléhez: az áfonyavelő másik fele 8 dkg cukor 1,5 dl víz 2 cs tortazselé A joghurtkrémhez: 35 dkg natúr joghurt (krémes állagú) 1 citrom reszelt héja fél citrom leve 10 dkg porcukor 3 dl habtejszín 1 cs zselatin fix (szükség esetén 2 cs) Elkészítés: elkészítés A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A lisztbe beleszitáljuk a kakaóport, és alaposan összevegyítjük. A cukros tojásba felváltva beleforgatjuk a kakaóporos lisztet és kisebb adagonként a tojáshabot, majd a tésztamasszát sütőpapírral kibélelt és kivajazott tepsibe öntjük, mindenhol egyenlően szétoszlatjuk, és megsütjük. A piskótát teljesen kihűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszatesszük a tepsibe. Az áfonyavelőhöz a gyümölcsöt a cukorral és vízzel összefőzzük, leturmixoljuk, és az áfonyavelőt két részre osztjuk. Az áfonyakrémet kétféleképpen is elkészíthetjük: a) A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük az áfonyavelő egyik felét, és a zselatinport a zacskó hátoldalán lévő leírás szerint elkészítve a krémhez keverjük. b) A másik elkészítési mód szerint a tejszínt nem verjük fel, így öntjük hozzá a zselatin fixet és az áfonyavelő egyik felét, és robotgéppel alaposan összedolgozzuk. A krémet a piskótára simítjuk, és hűtőben kb. 10 percig dermesztjük. Az áfonyazseléhez az eredeti recept szerint hidegen elkeverjük a másik adag áfonyavelőt a vízzel, a cukorral és a tortazselével, egyszer felforraljuk, és még melegen a megdermedt áfonyakrémre öntjük. Ismét hűtőbe tesszük. A joghurtkrémhez a joghurtot, a folyékony tejszínt, a cukrot, a citrom levét és héját alaposan elekeverjük a zselatin fix-szel, és egyenletesen szétoszlatva a már meglévő krémrétegre simítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük. Tanácsok: sütési hőfok: 180 °C sütési mód: alul-felül sütés tepsi mérete: 18x24 cm A receptet beküldte: marcipanbaba 34 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |