| Zserbó-féle Rákóczi-túrós zabliszttel receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg finomliszt 15 dkg őrölt zabpehely 2 teáskanál szódabikarbóna 15 dkg margarin 2 tojás sárgája 1 dl tejföl 8 dkg cukor vaníliás cukor 1 csipet só A túrós réteghez: 25 dkg túró 1 pohár natúr joghurt 1 pohár tejföl 2 tojássárgája 14 dkg cukor vaníliás cukor 1 csipet só őrölt zabpehely Tetejére a habhoz: 4 tojásfehérje 20 dkg cukor Elkészítés: A tésztához összekeverjük a zabpehelylisztet és a búzalisztet. Összemorzsoljuk a margarinnal. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyorsan összegyúrjuk. Kinyújtjuk, majd egy margarinnal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel, majd előmelegített sütőbe tesszük és kb. 170-180 fokon elősütjük. Míg sül, elkészítjük a túrós krémet. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, tejfölt, cukrot, tojások sárgáját, egy pici sót, majd alaposan összekeverjük. Annyi őrölt zabpelyhet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta állagú keveréket kapjunk. Állni hagyjuk, míg a tészta kicsit elősül a sütőben. Nem kell sokáig hagyni, maradjon világosbarna, de legyen egy kis kérge. Ezután kivesszük a tésztát, rákenjük a túrós krémet, majd visszatesszük a sütőbe, míg elkészítjü a habot. Elkezdjük habbá verni a 4 db tojásfehérjét, közben fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Kemény, fényes masszív tojáshab lesz a végére. Ekkor kivesszük a túrós lepényt a sütőből, majd rákenjük a tojáshabot. A kanállal vagy egy villával kicsit hullámosra vagy csíkosra formázhatjuk a tetejét. Ezután visszapakoljuk a sütőbe, a hőfokot pedig visszavesszük 140 fokra. Kb. 15-20 percig sütjük, míg meg nem szilárdul a habréteg a tetején. Tanácsok: Az eredeti receptben nincs zab, így természetesen csak búzaliszttel is elkészíthető, a túrós krémet pedig búzadarával készíthetjük. Cukor helyett használhatunk édesítőszert, illetve a tésztát is készíthetjük csak zabliszttel, így szénhidrátszegény édességet kapunk. A tetején lévő hab úgy nem lesz olyan szép magas és masszív, ellenben nagyon finom lesz úgy is. A receptet beküldte: mézeszserbó Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |