| Tonhalas pite receptHalas ételek Hozzávalók: A pitéhez 500 g finomliszt 25 g friss élesztő 160 ml víz (langyos) 50 ml fehérbor (száraz) 10 ek olívaolaj (vagy amennyit a tészta felvesz) 1 kávéskanál só 1 db tojás (a kenéshez) A töltelékhez 400 g tonhalkonzerv (kb 3 konzerv, lecsepegtetve) 1 teáskanál fűszerpaprika 3 nagy db vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma 2 ek paradicsomszósz só ízlés szerint 2 ek olívaolaj Elkészítés: Egy mély tálba öntjük a lisztet, sót, fehérbort. Langyos vízben feloldjuk az élesztőt, a többi hozzávalóhoz öntjük, elkezdjük gyúrni a tésztát. Apránként hozzáadjuk az olajat. Amikor összeállt, letakarjuk konyharuhával, kb. duplájára kelesztjük meleg helyen. Nem kell megijedni, elég tömör tészta lesz, de gyorsan megkel. A töltelékhez Közben elkészítjük a tölteléket: A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a lecsepegtetett tonhalkonzervet. 5-10 perc alatt pépesre főzzük, majd belekeverjük a paradicsomszószt vagy pürét. Összeállítás A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, kb. 2:1 arányban kettészedjük. A nagyobb részt kör alakúra nyújtjuk (2-3 mm), egy pite formát kibélelünk. Beleöntjük a tölteléket, majd kisodorjuk a kisebb részt is, ezzel lefedjük a pitét. A közepébe elméletileg egy kereszt alakú vágást kell eszközölni, hogy a gőz távozni tudjon belőle – én inkább megböködöm hústűvel több helyen, nem szeretem, ha lyukas a teteje. A maradék, oldalt levágott tésztából művészkedhetünk a tetejére egy kicsit. Ezután megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. (Fél óra kb.) sütési hőfok: 180°C Tanácsok: Olíva olaj helyett sima étolajjal is jó. A receptet beküldte: tamtamano Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |