Tutireceptek.hu fejléc

Serpenyős torta recept

Kategória:
 Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Lapokhoz:

5 ek tej
5 ek kristálycukor
5 ek olaj
1 tojás
1 mk szódabikarbóna
1 mk ecet vagy citromlé
liszt

Krémhez:

1 csésze kristálycukor (250 g)
50 ml víz
6 púpozott ek liszt
tej (kb 30 ek)
250 g margarin

Díszítéshez:

darált dió
mandula
színes tortadara
kókuszreszelék

Elkészítés:
Lapok elkészítése:
A cukrot habosra kavarjuk a tojásban, majd hozzáöntjük az olajat és végül a tejet.
Kb 130 g lisztet mérünk hozzá, aminek közepében mélyedést készítünk és ide borítjuk a szódabikarbónát, amit felpezsdítünk a citromlével vagy ecettel.
Csomómentesre kavarjuk, dörzsöljük egy fakanállal, s ha szükséges, liszttel pótoljuk, míg gyúrni valóvá válik (ne legyen kemény tészta belőle!) Könnyű, lágy, és nem ragadós állagú tésztát kell kapnunk. Nem kell sokat gyúrni, csak míg simára összeállt.
Elosztjuk egyenlő 6 részbe, liszttel hintett deszkán egyenlő kör alakúra nyújtjuk ki őket (amekkora serpenyőnk).
Olajjal éppen csak megkent serpenyőben hirtelen átsütjük (mint a palacsintát), s vigyázunk ne áztassuk el olajban, sőt jó minőségű serpenyőben olaj sem szükséges! Nyugodtan egymásra szedegethetjük ki őket.
Krém készítése: A liszthez lassan adagoljuk a tejet, először csirizes állagú lesz, ne adjunk hozzá többet, míg jól el nem kavartuk, csomómentesre. Majd lassanként hozzákavarjuk a többi tejet is.
A kristálycukrot hőálló edényben el kezdjük olvasztani, ha a fakanálra ragadtak fel cukordarabok, ezt kiskanállal mindig visszasegítjük az olvadni indult cukorba, s ekkor már állandó kavargatást igényel. Amikor szép barack sárga színe van, (nem kell teljesen megolvadjon), felöntjük az 50 ml vízzel - külön kihangsúlyozom, vigyázzunk a hirtelen felszabaduló gőzzel- ugyanakkor folyamatosan kavarnunk kell tovább, mert a cukor megdermedhet. További kavargatással főzzük pár percet, míg szirupossá válik.
Hozzáöntjük a lisztes tejet, és pépesre főzzük.
Kihűlésekor csomómentesre kavarjuk benne a margarint.
Összeállítása: Minden lapot megkenünk a krémmel, hagyunk annyi krémet, hogy tetejét is éppen megkenjük, amit díszíthetünk bármivel ( darált mandula vagy dió). Másnapig hűvösen tartjuk (a lapok megpuhulásáért).


A receptet beküldte: Lolita63


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Csigatorta » Mentolos csokoládétorta » Húsvéti sonkatorta » Kinder tejszelet torta
» Gyümölcshabos torta » Szilvatorta egyszerűen » Anyós torta » Legyező torta
» Schmand torta(túrótorta) » Epertorta » Csokis-epres torta » Rumos torta
» Rizses túrótorta 2 » Francia csokitorta* » Epres tejszíntorta » Banános csóktorta


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.