| Serpenyős torta receptSütemények, édességek Hozzávalók: Lapokhoz: 5 ek tej 5 ek kristálycukor 5 ek olaj 1 tojás 1 mk szódabikarbóna 1 mk ecet vagy citromlé liszt Krémhez: 1 csésze kristálycukor (250 g) 50 ml víz 6 púpozott ek liszt tej (kb 30 ek) 250 g margarin Díszítéshez: darált dió mandula színes tortadara kókuszreszelék Elkészítés: Lapok elkészítése: A cukrot habosra kavarjuk a tojásban, majd hozzáöntjük az olajat és végül a tejet. Kb 130 g lisztet mérünk hozzá, aminek közepében mélyedést készítünk és ide borítjuk a szódabikarbónát, amit felpezsdítünk a citromlével vagy ecettel. Csomómentesre kavarjuk, dörzsöljük egy fakanállal, s ha szükséges, liszttel pótoljuk, míg gyúrni valóvá válik (ne legyen kemény tészta belőle!) Könnyű, lágy, és nem ragadós állagú tésztát kell kapnunk. Nem kell sokat gyúrni, csak míg simára összeállt. Elosztjuk egyenlő 6 részbe, liszttel hintett deszkán egyenlő kör alakúra nyújtjuk ki őket (amekkora serpenyőnk). Olajjal éppen csak megkent serpenyőben hirtelen átsütjük (mint a palacsintát), s vigyázunk ne áztassuk el olajban, sőt jó minőségű serpenyőben olaj sem szükséges! Nyugodtan egymásra szedegethetjük ki őket. Krém készítése: A liszthez lassan adagoljuk a tejet, először csirizes állagú lesz, ne adjunk hozzá többet, míg jól el nem kavartuk, csomómentesre. Majd lassanként hozzákavarjuk a többi tejet is. A kristálycukrot hőálló edényben el kezdjük olvasztani, ha a fakanálra ragadtak fel cukordarabok, ezt kiskanállal mindig visszasegítjük az olvadni indult cukorba, s ekkor már állandó kavargatást igényel. Amikor szép barack sárga színe van, (nem kell teljesen megolvadjon), felöntjük az 50 ml vízzel - külön kihangsúlyozom, vigyázzunk a hirtelen felszabaduló gőzzel- ugyanakkor folyamatosan kavarnunk kell tovább, mert a cukor megdermedhet. További kavargatással főzzük pár percet, míg szirupossá válik. Hozzáöntjük a lisztes tejet, és pépesre főzzük. Kihűlésekor csomómentesre kavarjuk benne a margarint. Összeállítása: Minden lapot megkenünk a krémmel, hagyunk annyi krémet, hogy tetejét is éppen megkenjük, amit díszíthetünk bármivel ( darált mandula vagy dió). Másnapig hűvösen tartjuk (a lapok megpuhulásáért). A receptet beküldte: Lolita63 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |