| Sárgarépás-kesudiós keksz receptSütemények, édességek Hozzávalók: 40 darab kekszhez: A tésztához: 100 g kesudió, 130 g sárgarépa, 300 g finomliszt, 1/4 kk. őrölt fahéj, 1/4 kk. őrölt szegfűszeg, 150 g vaj/margarin, 100 g cukor, 1 tojássárgája, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 1/2 cs sütőpor Továbbá: 80-100 g sárgabarack vagy narancslekvár, 200 g tortabevonó étcsokoládé. Elkészítés: A kesudiót tepsibe terítjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 6-8 percig, aranysárgára pirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd finomra megdaráljuk. Miközben a kesudió hűl, meghámozzuk és finomra reszeljük a sárgarépát. Összeszitáljuk a lisztet a sóval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral és a tojássárgájával. Beledolgozzuk a lisztes keveréket, a kesudiót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd a sárgarépát, és összegyúrjuk. Lágy és morzsalékos masszát kapunk, 2 órára hidegre tesszük, azután már jól tudunk vele dolgozni. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. 3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát liszttel megszórt sütőpapírlapok között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és különböző alakzatokkal kiszúrjuk. Tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. A lekvárt mélyhűtőtasakba szedjük, a tasak száját megtekerjük, hogy ne maradjon benne levegő, egyik csücskét kivágjuk. „Megpöttyözzük" vele a kekszeket, és kettesével összeragasztjuk. A mázhoz finomra vágjuk a csokoládét, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Félig megmártjuk benne a kekszeket, az edény peremén lehúzzuk az aljukról a felesleget, és rácsra rakosgatva hagyjuk megszáradni őket. A rács alá előzőleg sütőpapírt/alufóliát teszünk, hogy arra csepegjen a csokoládé, amit dermedés után vissza teszünk a mázba és újra felolvasztunk. Tanácsok: Fém- vagy műanyag dobozban, sütőpapírral rétegezve, hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk, mert a csokoládémáz elveszti a fényét! Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: cicaaa65 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |