| Ovisüti receptSütemények, édességek Hozzávalók: A banános-körtés keverthez: -30 dkg liszt -30 dkg cukor -18 dkg zsír -6 tojás -1 citrom reszelt héja -1 cs. sütőpor -6 ek. víz -másfél banán fölkarikázva -4 nagy hámozott körte fölkockázva A főzött krémhez: -2 cs. vaníliás pudingpor -6 dl házi tej A rámás krémhez: -25 dkg ráma -20 dkg cukor -1 cs. vaníliás cukor A szórógrillázshoz: -10 dkg kristálycukor -1 marék durvára őrölt mandula -1 ek. semleges ízű olaj - én napraforgó olajat használok Elkészítés: A tepsit kibélelem sütőpapírral, bekapcsolom a sütőt 175 fok alsó-fölső sütésre. A tésztához a fehérjéből habot verek, a sárgákat cukorral, a víz felével fehéredésig keverem, hozzáadom a víz másik felét és a zsírt, tovább keverem, ha viszonylag egynemű, a sütőporral elkevert lisztet beledolgozom, föllazítom a fehérjehab felével, a másik felét óvatosan forgatom bele, a tepsibe öntöm és rászóróm a gyümölcsöket, majd 45 percre az előmelegített sütőbe tolom. Ha megsült, rácsra téve hagyom kihűlni. Amíg a tészta sül, a pudingporokból és a tejből sűrű krémet főzök, majd hűlni hagyom időnként megkeverve. A rámát kikeverem a cukrokkal és a kihűlt főzött krémet apránként simára keverem benne. A kihűlt tésztára kenem. A grillázshoz az olajjal megkenek egy fémtálcát. A cukrot szárazon karamellizálom, majd ha már egynemű, beleszórom a mandulát és kicsit így is megrottyantom. A kész grillázst a fémtálcára borítom, ha kihűlt, késes betétű robotgépben megőrlöm. Az őrleményt egyenletesen rászórom a krémre, majd hűtőben dermedni hagyom a sütit. Ha megdermedt, kockára szeletelem. Tanácsok: A körtés-banános kevert a meggyesnek a kistestvére, de én már sütöttem szőlővel, barackkal, szilvával és csak banánnal is - és ki tudja, mivel nem... A lényeg, hogy jól terítse be a tésztát a gyömölcs. Egykori egyetemi évfolyamtársam ezt csak dobálós sütinek hívja, mert gimis kémiatanára, akitől a meggyes kevert receptjét hallotta, nemes egyszerűséggel azt az instrukciót adta, hogy dobálják rá a meggyet a tésztára. Ha nagyon finomat szeretnék az asztalra tenni, akkor ráma helyett vajjal készítem a krémet, de legalábbis részben. Most amit az oviba készítettem, felesben rámával, illetve vajjal kevert krémet kapott. Bűnös gyönyörűség! A grillázsnak odakészített tálcát hőálló felületre teszem, és nagyon vigyázok a forró cukorral, ami nem 100 fokon forr, mint a víz... A grillázsos lábosba egy bögre házi tejet öntök és fölforralom, a meleg karamellás tej a jutalmam a süti elkészítéséért. A gyerekeknek ízlett, óvónéniknek a külcsín is tetszett és megnyalták utána mind a tíz ujjukat! Képe a naplómban a 85. bejegyzésben. A receptet beküldte: mbejus Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |