| Márványos tetejű süti receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 50 dkg liszt 20 dkg sütőmargarin 1 cs sütőpor 10 dkg porcukor 1 egész tojás + 1 sárgája tejföl -amennyit fölvesz (kb. 6 ek) Karamellkrémhez: 45 dkg cukor 8 dl tej 5-6 ek liszt 15 dkg margarin Mázhoz: 1 tojásfehérje 10 + 2 dkg porcukor 2 dkg kakaó 3 ek víz Elkészítés: Tészta elkészítése: Először is összegyúrjuk a linzertésztát. A tejfölt óvatosan adagoljuk bele, nyújtható tésztát kell kapnunk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s egymás után, szép sorjában az összes harmadot 3 mm vastag lappá nyújtjuk. Gáztepsit megfordítunk, fenekére sütőpapírt terítünk, és arra ügyeskedjük rá a tésztalapokat, az utolsó simításokat már ott végezzük el. (A tepsi mérete a süti mennyiségétől függ.) Előmelegített sütőben egyenként 10-10 perc alatt megsütjük a lapokat. Krém elkészítése: Közben nekiállhatunk a krémnek. A cukrot zsemleszínűre pirítjuk (ha marad benne pár csomó, nem baj, később felolvad), a tejet 1 dl kivételével felforraljuk. A maradék tejbe csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd a hideg masszát a forró tejbe keverjük. Az egészet addig melegítjük, míg újra felforr. Ezután a cukor alatt takarékra vesszük a lángot, s lassan felengedjük a forró tejjel. Vigyázat, bugyborékol, spriccel! Miután alaposan elkevertük, ismét nagy lángra kapcsolunk, s besűrítjük a karamellkrémet. Ha besűrűsödött, langyosra hűtjük, majd belekeverjük a margarint. Összerakás: Mikor a tészta lapjai és a krém is kihűltek, utóbbit két részre osztjuk, s megtöltjük vele a három lapot. A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral (nem kemény hab lesz belőle), és a süti tetejére kenjük. 2 dkg porcukorból, a kakaóból és a vízből masszát keverünk, és felfőzzük, ebből lesz a márványozás. A márványozás a következőképpen zajlik. A süti egyik sarkából kiindulva átlós csíkokat csorgatunk a kakaós mázból a fehér alapra, egymástól 2 cm-es távolságra. Ezután késünk lapjával ugyanilyen csíkokat húzunk, csak éppen egy szomszédos sarokból kiindulva. Új csíkjaink tehát merőlegesek az eredetiekre. Végül, szintén a kés lapjával az eredeti kakaócsíkokkal párhuzamosan, az első sarokból kiindulva újra becsíkozzuk a sütit. (Az első húzogatástól "kockás" lesz a minta, a másodiktól kis hurkok keletkeznek.) 180C-on sütjük. Tanácsok: A márványost 2-3 napig hűvös helyen pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, a máz pedig megszáradjon. Ezután szeletelhető, és fogyasztható. Előkészület:30 perc Sütés:30 perc Főzés:30 perc Elkészítési idő: 90 perc A receptet beküldte: Inns Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |