| Mákos mogyorótorta karamellel receptSütemények, édességek Hozzávalók: egy 24 cm-es tortaformához: 12 dkg vaj 12,5 dkg cukor 2 csomag vaníliás cukor 4 db tojás 1 narancs reszelt héja 3 dkg liszt 12,5 dkg mogyoró 15 dkg ricotta 2 evőkanál darált mák csipet só A karamellhez: 15 dkg kristálycukor 2 dl tejszín Elkészítés: A mogyorót megpörköljük, a héját ledörzsöljük, majd ledaráljuk (nekem saját mogyoróm volt, a sütőben pörköltem meg és utána ledaráltam). A vajat és a cukrot egy tálba tesszük, robotgéppel jól kikeverjük. Állandó keverés mellett egyesével belekeverjük a tojássárgákat, majd belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a ricottát, majd állandó keverés mellett kanalanként belekeverjük a mogyorót, a mákot, végül a lisztet. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, apránként, óvatosan, keverőlapáttal a masszához keverjük. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 25 perc alatt készre sütjük légkeverésnél 150 fokon, kb. 25 perc alatt. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk langyosra hűlni. A karamellhez a cukrot serpenyőbe öntjük, elkezdjük felolvasztani. Ha már szép aranybarna színűre karamellizálódott, hozzáöntjük a tejszínt, ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de addig kevergetjük, míg újra teljesen feloldódik és besűrűsödik a karamell. Tálaláskor a tortaszelet tetejére csorgatjuk a karamellt, ízlés szerint még vaníliafagylaltot is kanalazhatunk mellé. A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |