| Kenyér - nem kovászos receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: 500 gramm liszt (barmilyen osszetetelben, esetleg buzakorpaval) 2-2,5 dl langyos viz 1 teaskanal so 1 kaveskanal cukor 1/2 friss eleszto 2-3 evokanal olaj (lehet oliva is) Elkészítés: a lisztet kimerem egy talba, osszekeverem (ha korpa lesz benne, azt is) a kozepebe egy melyedesbe beleteszem a cukrot, raontok kb 1 dl langyos vizet, majd beledarabolom az elesztot. a kozepen levo folyadekot kicsit az ujjammal vagy kanallal elkeverem. (a lisztet nem, csak az elesztos vizet) varok kicsit, h feljojjon az eleszto, elkezdem osszegyurni, hozzaadom a sot, az olajat es a maradek vizet. jol osszedolgozom. fel orara pihenni hagyom, majd ujra atdolgozom, megint fel ora pihenes. nem hideg helyen. ezutan ujra osszedolgozom, es vagy megfromazom, es hideg sutobe teszem, vagy ha elomelegitett sutobe teszem, akkor elotte meg egy kicsit kelni hagyom. vizes kezzel a sutes elott atsimogatom, bevagdosom a tetejet. nekem gazsutom van, regi, allithatatlan szinte, de ugy 200fokon kergesedesig sutom, majd leveszem 180fokra nagyjabol. kb 45 perc a sutesi ideje. Tanácsok: ha a langyos viz helyett krumpli fozovizet hasznaljuk, meg finomabb lesz. a lisztek aranya lehet pl 400 sima+100 buzakorpa, vagy 300sim+200 tnkoly, vagy retesliszt, vagy kenyerliszt, barmi. pl egyik ismerosomnek nem volt otthon mas, csak buzadaraval tudta kiegesziteni, ugy is tok jo lett es meg sem lehetett erezni rajta :) Elkészítési idő: 100 perc A receptet beküldte: birgi74 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |