| Máglyarakás Laci bácsi módra receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 fonott kalács 4 tojás 5 dl vaj 15 dkg cukor 30 dkg alma 10 dkg vaj 3 dkg mazsola 10 dkg baracklekvár őrölt fahéj Szederöntet: 20 dkg szeder 1 dl vörösbor 2 dkg keményítő Elkészítés: Fonott kalácsot egyenletes kockára felvágunk. A tejet felforraljuk és lehűtjük. A vajat habosra kikeverjük a tojás sárgájával és hozzáadjuk a tejet. Vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük, s ráöntjük a felkockázott kalácsra. Óvatosan összekeverjük. Jénait, vagy tepsit kivajazunk, kimorzsázunk (dióval is lehet). Az áztatott kalács felét beletesszük az edénybe, megszórjuk durvára vágott dióval, áztatott mazsolával. A meghámozott, kimagozott almát vékony szeletekre vágjuk, s a tésztára szórjuk. Meghintjük cukorral, fahéjjal, majd rátesszük a tészta másik felét. Eligazítjuk a tetejét. Megkenjük vékonyan lekvárral és megszórjuk a durvára vágott dióval. 180°C-on szép pirosra sütjük. A tojás fehérjét kemény habbá felverjük, s a máglyarakás tetejére rátesszük. Elegyengetjük, s habkártyával meg- mintázzuk. Durvára vágott narancshéjjal megszórjuk, s meghintjük porcukorral. 70-80 °C-on megszárítjuk a tojásfehérjét. Szederöntet: A mézet feltesszük melegedni, hagyjuk kicsit karamellizálódni, majd rátesszük a mélyhűtött epret. Kevés vörösbort adunk hozzá és keményítős habarással bekötjük. A receptet beküldte: angyalka85 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |