| Hajtogatott leveles tészta receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 evőkanál ecet vagy citromlé 1 kiskanál só fél liter hideg víz 1 kg (10 dkg + 90 dkg) vaj vagy sütőmargarin 1 kg liszt Elkészítés: 10 deka lisztet gyors mozdulatokkal belegyúrunk 90 dkg vajba vagy sütőmargarinba. Egy "téglát" formálunk belőle, és befóliázva a hűtőbe tesszük. A maradék 10 deka vajat vagy sütőmargarint egy mély tálban elmorzsoljuk 90 deka lisztben. Beleöntjük a hideg víz felét, a sót, az ecetet (citromlevet), és ha szükséges apránként a többi vizet hozzáadva rétestésztát gyúrunk. Addig dagasztjuk, amíg a kezünktől elválik és hólyagos lesz. Ezután a tésztát fél óráig pihentetjük. A fél óra leteltével a rétestésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra, és négyszög alakúra nyújtjuk. A vajas vagy sütőmargarinos tésztát a közepébe rakjuk, és a rétestésztát balról, jobbról, fölülről, alulról ráhajtjuk. A beburkolt tésztát fél centi vastag téglalappá nyújtjuk, és újra az előbbi sorrendben összehajtjuk. Ezután fél órára lefóliázva hűtőbe tesszük. Ismét kinyújtjuk és hajtogatjuk, aztán megint fél órát hűtjük. A beburkolást követő hajtogatáson kívül, összesen még legalább négyszer nyújtjuk és hajtogatjuk a tésztát, félórás pihentetésekkel, de minél többször, annál szebb, levelesebb lesz. A hajtogatott leveles vajas vagy sütőmargarinos tésztából diós-, kakaóscsigákat, túrós-, lekvárospapucsokat, túrós-barackos ökörszemet, pudingos forgót és fantáziánknak megfelelően még rengetegféle süteményt készíthetünk. Természetesen felhasználhatjuk sós sütemények (sajtosmasni, sajtos roló, szezámmagos rudacskák) készítésére is. Tanácsok: Érdemes egyszerre sokat készíteni, mert hosszadalmas az elkészítése, viszont a nyers tészta fagyasztható. A receptet beküldte: csorieva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |