| Galyasági töröttbab házi kolbásszal, hagymás zsírral receptKöretek Hozzávalók: 40-50 dkg. száraz bab, 3 db. babérlevél, 1 evőkanál só, 4 evőkanál liszt, 3 fej vöröshagyma, 3 evőkanál sertéstsír, 10 dkg. házi füstölt kolbász, 1 csapott evőkanálnyi fűszerpaprika, 1 kiskanál őrölt fekete bors (vagy morzsolt borsika fű) Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk, az első áztató kb. 2 óra levet múlva elöntjük.( A bab közel duplájára duzzad). Az áztató levet enyhén megsózzuk,hozzáadjuk a babérlevelet és készre főzzük. Ha megfőtt a levet leszűrjük, félre tesszük, a babérlevelet eldobjuk és a főtt babot összetörjük ( turmixoljuk). Kevés főzőlevet hozzá adva a lisztet folyamatosan belepergetve a babot olyan sűrűségűre főzzük, hogy jól kavarható legyen, de ne folyon. Közben a hagymát apróra vágjuk, a felforrósított sertészsírban aranysárgára pirítjuk, s ekkor hozzáadjuk a vékonyan felkarikázott házi füstölt kolbászt is. Néhány perc mulva a tűzről lehúzva egszórjuk az édes-nemes fűszerpaprikával, kevés őrölt fekete borssal. és elkeverjük. Tálaláskor a bab tetejét a masszával megkenjük.Friss kenyeret, hideg szálas savanyú káposztát adjunk hozzá. Tanácsok: Tálalhatjuk főételként. A babhoz külön kisütött kolbászt is adhatunk feltétnek. A hagymás zsírt Erdélyben a puliszkához készítik. Elkészítési idő: 45 perc A receptet beküldte: varbóc Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |