| Finom pizza receptPizzák Hozzávalók: Tészta 35 dkg liszt 3 dl tej 25 g friss élesztő 3 teáskanál cukor 2 kávéskanál só Feltét 5 dl paradicsomszósz 1 marék bazsalikom 2 ek oregánó 2 kávéskanál só 1 teáskanál cukor Elkészítés: Fogjuk a lisztet, és rakjuk bele egy magas falú edénybe, majd a közepébe csináljunk egy hatalmas krátert. Szórjuk bele a cukrot a kráterbe. Morzsoljuk bele az élesztőt, lehetőleg kisebb darabokra. Az élesztő legyen friss, mert akkor lesz a legjobb. Melegítsük fel a tejet 32-36 fokra, ez kb kézmeleg, majd öntsük bele a kráterbe. De finoman, ne vigye ki a hozzávalókat belülről. Fedjük le egy konyharuhával, majd hagyjuk állni egy 12-15 percig. Ha ez megvan, mehet bele a só. Én robotgéppel dolgozom az elején össze, mert az gyorsabb, de a kéztechnikát jobban szeretem. Ha ne adj isten túl száraz vagy krémes, ragadós a tészta, akkor nyugodt szívvel ne sajnáljuk a vizet vagy a lisztet. Egy a lényeg. Egy nagyon finom, könnyű, jól gyúrható tésztát kell hogy kapjunk. (Hozzáteszem, minél tovább gyúrjuk a tésztát, annál levegősebb és finomabb lesz. Nálam ez olyan 15-20 perc szokott lenni. Ez 2 45-ös pizzatésztára elegendő mennyiség.) 2 felé kell vágni, az egyik megy vissza a tálba, a másik mehet a deszkára. Egy szép, kerek, 45 centis lapot nyújtunk belőle, de vigyázzunk, ne legyen vastag, mert akkor a tészta is az lesz a sütés után. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, ha légkeveréses, az csak jó. Ha megvagyunk, mehet a kőre vagy a tepsire, és jöhet rá a második fázis ! Tanácsok: Egy lábasba beleöntjük a paradicsomszószt, majd felmelegítjük. (Nem használni semmiféle vizezett vagy kétes eredetű paradicsomlevet. Sűrű legyen és darabos. Lehet akár 1 paradicsomlé és 1 sűrítmény aránya, de azok is megfelelő minőségűek legyenek. Mert ez a lelke a pizzának.) Egy jó marék oregánó és bazsalikom mehet bele. Isten igazából só és cukor ízlés szerint mehet bele, de ne sajnáljátok egyiket sem. Jól összefőzzük őket, és ha megvan, hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Miután kihűlt, megkenjük a szósszal a pizzát, de úgy, hogy a szélétől maximum 1 centire legyen. A többi már rajtunk múlik, hogy mit rakunk rá. De fontos tudnunk. Sajtból jó sokat, paradicsomkarikákat tegyünk rá, ha tudunk, és mindenféleképp ajánlom a füstölt sonkát rá, mert ad egy rusztikus ízt. Jó étvágyat, és eredményes ízvilágot kívánok! A receptet beküldte: Emy 35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |