| Birsalmakrémelves sütőtökkel megbolondítva receptLevesek Hozzávalók: 2 db birsalma 30 dkg sütőtökpüré cukor (vagy édesítőszer) 1-2 teáskanál vanília-aroma méz őrölt fahéj reszelt citromhéj gyömbér (kb. 1 cm-es) 2 dl fehérbor 2 dl tejszín 1 l víz Elkészítés: A birsalmát félbevágjuk, a magházát kivágjuk, majd megtűzdeljük szegfűszeggel, és alufóliával bélelt tepsire tesszük. A sütőtököt feldaraboljuk, majd szintén a tepsire tesszük. Mindegyiket mézzel megcsorgatjuk, majd előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 60 perc alatt készre sütjük. Ezután a megsült birsalmát és a sütőtököt a héjából kikanalazzuk. A vizet egy edénybe öntjük, majd ízlés szerint szegfűszeget, fahéjat, reszelt citromhéjat és reszelt gyömbért adunk hozzá, majd lassú tűzön 30 percig főzzük, végül pedig szűrőn átszűrni. Az átszűrt fűszeres léhez hozzáadjuk a sütőtökpürét, és a birsalma húsát, majd ízlés szerint cukorral (vagy édesítőszerrel), vanília-aromával, csipet sóval ízesítjük. Ezután hozzáöntjük a bort, majd lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. Ezután botmixerrel pépesítjük, majd visszahelyezzük a tűzre, és újraforraljuk. Amikor már elkezd forrni a leves, állandó keverés mellett belecsorgatjuk a tejszínt, majd kevergetve jól kiforraljuk, de főzni már nem kell. Egy serpenyőbe beletesszük a szeletelt mandulát, majd óvatosan kevergetve pár pillanat alatt szép világos zsemleszínűre pirítjuk. A serpenyőből rögtön kiöntjük, mert különben megég. Tálalás előtt a kissé lehűtött leves tetejét megszórjuk a pirított mandulaforgáccsal. A receptet beküldte: mese Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |