| Barátság sütemény receptSütemények, édességek Hozzávalók: 2/3 csésze étolaj, 3 db tojás, 5 csésze liszt, 4 csésze cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/4 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 csomag szárított élesztő, 1/4 csésze langyos víz, 3 csésze langyos tej. Elkészítés: Az élesztőt langyos vízzel csomómentesen összekeverjük, majd 10 percig állni hagyjuk. Egy nagy tálban összekeverünk egy csésze lisztet, egy csésze cukrot, majd egy csésze tejet keverünk hozzá, ügyelve arra, hogy a keverék csomómentes legyen. Ezután az élesztős oldatot keverjük hozzá. A tálat letakarjuk és a kovászt érleljük. A második, harmadik, negyedik napon átkeverjük egy fakanállal. Az ötödik napon hozzákeverünk egy csésze lisztet, egy csésze cukrot és egy csésze tejet. A hatodik, a hetedik, nyolcadik, kilencedik napon ismét átkeverjük egy fakanállal. A tizedik napon ismét hozzákeverünk egy csésze lisztet, egy csésze cukrot és egy csésze tejet. A keverékből kiveszünk egy csészényit, és ezt használjuk fel a sütemény készítéséhez. A maradék kb. három csészényit, mélyhűtőbe téve, bármikor felhasználhatjuk. A mélyhűtőből kivéve legalább három órán át kell szobahőmérsékleten tartani mielőtt felhasználjuk. Az eltett adagokból egyet a továbbszaporításra is felhasználhatunk, ekkor a második napi teendőkből kell kiindulni: A maradék egy csészéhez hozzáadjuk az olajat, a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a sütőport, a szódabikarbónát, az őrölt fahéjat, a sót, a vanília extraktot, vagy egy csomag vaníliás cukrot, egy csésze darált diót, mazsolát (dió, mandula, aszalt gyümölcs... ), jól elkeverjük, kizsírozott, lisztezett formában, előmelegített sütőben, 175 C-on 50-60 percig sütjük. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |