| Fiona szelet receptSütemények, édességek Hozzávalók: A tésztához: Száraz hozzávalók: 20 dkg liszt 1 kk. sütőpor 1/2 kk. szódabikarbóna 1 cs. vaníliás cukor 10 dkg kr. cukor Nedves hozzávalók: 1 tojás 0,8 dl étolaj 2 kisdoboz kefir Krémhez: 25 dkg cseresznyelekvár 25 dkg mascarpone 5 dl habtejszín 2 ek. porcukor 2 cs. habfixáló Cukormáz: 18 dkg porcukor 1 tojásfehérje 2 ek citromlé (vagy narancs) 1/2 tk citromsav csipet só 5 dkg pillecukor 1 tk vanília aroma Elkészítés: Összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy másik edényben a nedves hozzávalókat, majd a nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és gyengéden összekeverjük. Kizsírozunk/lisztezünk egy 25x35 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben, 220 fokon tűpróbáig sütjük.(Közben elkészítjük a krémet.) A lekvárt és a mascarponét alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a porcukorral ízesített és habfixálóval felvert tejszínhabot. A közben kihűlt és lapjában kettévágott süteményt megtöltjük a krémmel. A mázhoz egy edény forró (de nem lobogó) víz tetejére üvegtálat teszünk. Beleöntjük a porcukrot, tojásfehérjét, sót, citromsavat (az stabilizálja a tojásfehérjét). Addig keverjük, amíg az összetevők egybeolvadnak. Nagyon alacsony fokozaton kell melegíteni. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott pillecukrot, és hagyjuk beleolvadni a tojásfehérjés-cukros elegybe. Amikor minden elolvadt, levesszük a mázat a tűzről, és amíg a máz még meleg, robotgéppel pár perc alatt habosra verjük. A mázat a kész sütemény tetejére és oldalára kenjük. Ezt gyorsan kell csinálni, mert a máz egyből keményedni kezd. Megszórhatjuk akár tortadarával, esetleg a kedvenc apró cukrainkkal, esetleg csokoládémázat csorgathatunk rá vékony csíkban.Tálalás előtt nedves késsel szeleteljük. A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |