| Alma pie vagy pite receptSütemények, édességek Hozzávalók: 25 dkg zsír vagy sütő margarin, 33 dkg liszt, 1 db tojás, 1 db tojássárgája (a fehérjét megtartom a tészta tetejére), ½ teáskanál só, 3 evőkanál cukor, 50 ml (4 evőkanál) tej vagy hideg víz, 1 evőkanál ecet. 1 vagy 1 ½ kg hámozott alma nagyon vékonyra szeletelve, 2 evőkanál kukoricaliszt (corn starch) vagy búzaliszt, 12,5 dkg cukor, ¼ teáskanál só, 1 ½ - 1 teáskanál fahéj, ¼ teáskanál szerecsendió, ¼ teáskanál gyömbér, 1 cirom leve + reszelt héja (savanyú almába csak a fele), 2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin. Elkészítés: A lisztet a zsiradékkal, cukorral, sóval egy mély tálban összevegyítjük, hogy úgy nézzen ki, mint az apró kis tarhonyás liszt. A folyadékokat is összevegyítjük előre egy kis külön edénybe. Az elektromos keverővel egy pár mozdulattal ezeket összekeverjük. Most kézzel keverjük meg a tésztát, de nem gyúrjuk! 2 db zsírpapír közé helyezzük a fele tészta mennyiséget, és így a 2 papír között nyújtjuk ki. Belehelyezzük a sütőedénybe és kinyújtjuk a másik lapot is a forma méretére. A tésztákat a hűtőbe vagy a fagyaszóba tesszük és megvárjuk, hogy kifagyjon. Ez azért fontos, mert ettől lesz a tészta nagyon könnyű és ropogós. Közben összekeverjük a gyümölcsöt a fűszerekkel, cukorral, és a lisztel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivesszük a tésztákat a hűtőből és beleöntjük a gyümölcskeveréket. Rácsöpögtetjük az olvasztott vajat, és betakarjuk az előre kinyújtott tésztával. Tésztából készíthetünk dekorációt a tetejére, de ez el is maradhat. A maradék tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét. Durva cukorral enyhén megszórjuk. A sütőbe helyezve kb. 45 - 50 perc alatt gyönyörű aranysárgára sütjük. Tanácsok: Tipp! Az alma mennyisége attól függ, hogy mennyi fér az edénybe (tepsibe), mert jól tele kell tölteni gyümölccsel. Én úgy szoktam próbát tenni, hogy a tepsibe teszem a pucolt szeletelt gyümölcsöt és ha nem tölti ki eléggé, még több almát pucolok hozzá. A tészta minősége azon múlik, hogy a leírt utasításokat mennyire pontosan tartjuk be. A tészta tetejére cukor helyett cukros diót is szórhatunk. A sütőedény mérete: nagy kerek pie sütő vagy vastag öntött vas serpenyő 22 –25 cm átmérűjű. A receptet beküldte: badonyimariaeva Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |