| Alessandro kedvenc paprikás csirkéje receptHúsételek Hozzávalók: 1 kg csirkecomb (vagy csirkemell esetleg csirkeszárny), 3 szelet füstölt szalonna (kb. 5 dkg), 2 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 db csípős hegyes zöldpaprika, 1 db közepes paradicsom, 2 dl tejföl (lehet 12%-os is), 1 púpozott teáskanál finomliszt, 3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál kacsazsír, vagy libazsír, vagy sertészsír, 1 evőkanál töpörtyűkrém (de ez el is maradhat), 1 teáskanál sós szójaszósz (de ez is elmaradhat), 1 teáskanál ételízesítő, ízlés szerint só, fekete vagy színes őrölt bors, esetleg egy kevés bazsalikom Elkészítés: A csirkecombokat (újabban már) nyersen kifilézem (a csontot levesnek félreteszem) és a húst felkockázom. (ha szárnyból készítem, akkor izületenként feldarabolom) A zsiradékon az apróra vágott füstölt szalonnát megpirítom. A megtisztított és felaprított vöröshagymákat a pirított szalonnán kb. 5-6 percig párolom. Ezt követően a zöldpaprikát és a paradicsomot is beleszelem. Pár percig sütöm, míg a zsírjára lesül, majd felengedem egy deci vizzel (esetleg fehér borral), hozzáadom a töpörtyűkrémet, a szójaszószt a fokhagymákat és az összes fűszert, kivéve az őrölt pirospaprikát. Óvatosan elkeverem, majd fedő alatt közepes lángon 5-6 percig együtt párolom, majd hozzáadom a feldarabolt csirkehúst, rászórom az őrölt pirospaprikát, majd felöntöm kb. 1,5 dl vizzel és fedő alatt kis lángon kb. 30 percig sütöm, néha megkevergetem. Eközben a doboz tejfölt jól elkeverem a liszttel, egy kevés forró szafttal hőkiegyenlítem és az egészet kevergetve hozzáadom a csirkepörkölthöz. Újraforrás után pár percig együtt sütöm az egészet óvatosan megkevergetve. A végén még ízesítem sóval, ha kell. Tanácsok: Ha valaki szereti és van otthon kb. egy negyed kiló gombája, akkor megtisztítva és felszeletelve a csirkehússal együtt adhatja a pörkölthöz. A paprikás csirkéhez szerintem nokedli, tarhonya vagy kifőtt durumtészta illik a leginkább. Egy nagy pohár hideg sörrel, vagy egy közepes pohárka finom vörösborral célszerű az egészet "lekísérni". :) Jó étvágyat kívánok hozzá! Elkészítési idő: 50 perc A receptet beküldte: Alessandro Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |