Tutireceptek.hu fejléc

Töltött pizza paradicsommal és sonkával recept

Kategória:
 Pizzák

Hozzávalók:
A tésztához:
3 és fél dl víz,
50 dkg finomliszt,
1 evőkanál só,
2 kávéskanál morzsolt oregánó,
Ízlés szerint frissen őrölt bors,
1 tasak szárított élesztő,
fél kávéskanál cukor,
1 evőkanál olívaolaj.

A töltelékhez:
15 dkg aszalt paradicsom (pl. D'Amico),
15 dkg pármai vagy pármai jellegű sonka (pl. Tesco pármai sonka),
20 friss bazsalikomlevél,
frissen őrölt bors.

kevés olaj a kelesztőtál és a tepsi kikenéséhez
kb. fél evőkanál olaj a pizza tetejére
kevés finomliszt a tészta nyújtásához.

Elkészítés:
A vizet és a lisztet meglangyosítjuk a mikróban, majd hozzáadjuk a sót és a morzsolt oregánót, aztán tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot. Utána a meglangyosított vízből kiveszünk 4-5 evőkanálnyit, és egy kis tálkában összekeverjük a szárított élesztővel meg a cukorral. Az élesztő néhány perc alatt felhabosodik.

A maradék vízhez hozzáöntjük az olajat, és elkezdjük összeállítani a tésztát. A tálban várakozó, langyos liszthez hozzáadjuk az olajos vizet és a felhabosodott élesztőt, majd a kézi robotgépbe beillesztjük a tésztadagasztó karokat, és 6-7 perc alatt türelmes, kitartó munkával kidolgozzuk a tésztát. Először nem megy könnyen, aztán már igen.

Amikor a tészta fényes és sima lett, kicsit kézzel is átgyúrjuk, majd bucira formálva meghempergetjük egy kiolajozott, nagy keverőtálban, hogy vékony olajréteg kerüljön a felületére. A tálat letakarjuk konyharuhával, és a tésztát meleg helyen 1-2 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ezalatt előkészítjük a töltelék paradicsomos részét. Az aszalt paradicsomot lecsöpögtetjük, aztán a bazsalikomot megmossuk, megszárítjuk, és botmixerrel összedaráljuk a kettőt. Nem lesz belőlük teljesen sima pép, de erre nincs is szükség.

Visszatérünk a tésztához. Enyhén lisztezett gyúródeszkán alaposan átgyúrjuk, és megfelezzük. Az egyik adagból lesz a töltött pizza alja, a másikból a teteje. Ezután előveszünk egy 20x30 cm-es tepsit, vékonyan kiolajozzuk, és az egyik tészta-adagot lisztezett nyújtófával akkorára nyújtjuk, hogy pont beleférjen a tepsibe. Rákenjük a házi paradicsomos pépet, majd cafatokban rátépkedjük a sonkát, és meghintjük frissen őrölt borssal. Most jön a másik tészta-adag: kinyújtjuk akkorára, mint az előzőt, és a nyújtófa segítségével ügyesen átemeljük a tepsibe úgy, hogy betakarjuk vele a tölteléket.

A töltött pizza tetejét óvatosan megnyomkodjuk, hogy kiszorítsuk alóla a levegőt, aztán az alsó és felső tésztalap széleit ujjainkkal egymáshoz nyomjuk, és ezzel bezárjuk a tölteléket a tésztarétegek közé.
A töltött pizzát lefedjük konyharuhával, és meleg helyen 30-45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg ez megtörténik, előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).

Sütés előtt a töltött pizzát néhány helyen villával megszúrkáljuk, aztán vékonyan lekenjük kb. ½ evőkanál olívaolajjal, és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.


A receptet beküldte: tinendo


Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:

» Töltött szűzpecsenye » Sajttal töltött virsli » Rakott Karfiol Sonkával » Sajttal töltött kiflik
» Töltött cékla » Töltött hal » Töltött hal Karcsi módra » Cicus pizzatekercse
» Pizza alaptészta, IV. » Töltött zsemle - 2 » Töltött gombafejek rántva » Brokkolival töltött fasírt
» Töltött papucs » Töltött-rántott paprika » Töltött kagylótészták » Cserkész töltött burgonya


Minden jog fenntartva © 2024, www.tutireceptek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Sitemap | Kapcsolat: info(kukac)tutireceptek.hu | WebMinute Kft.