| Teljes kiörlésű magos kenyér receptKenyerek, péksütemények Hozzávalók: Kovászhoz: 1 csomag szárított élesztő (vagy ennek megfelelően egy fél élesztő) 1 evőkanál méz (vagy cukor, fruktóz) 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt 1 dl langyos víz Kenyérhez: 3 dl langyos víz 3 evőkanál olivaolaj 1,5 teáskanál tengeri só 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 2 evőkanál méz (vagy cukor) Magok: 2 evőkanál szotyi 2 evőkanál tökmag 2 evőkanál szezámmag 3 evőkanál lenmagpehely Elkészítés: A kovász összetevőit csomómentesre elkeverem, letakarom, majd 15 percre félreteszem. Addig előkészítem a kenyérhez az összetevőket, a kétféle lisztet összekeverem, majd a magokat is előkészítem, egy bögrébe összekeverem. Amikor a kovász készen van, akkor a kenyér összetevőit belerakom a kenyérsütőgépbe olyan sorrendbe, ahogy a hozzávalóknál leírtam + ráöntöm a kovászt is. A magokat pedig akkor adom hozzá, amikor a kenyérsütőgép csipog érte. Szerintem nagyon fini! Tanácsok: Saját tapasztalatok: 1. A lisztbe mindenképpen kell a teljes kiőrlésű búzaliszt, mert ha nem raksz bele, akkor a kenyérsütőgép lapátja nem tudja rendesen összekeverni a cuccokat. (Legalább is én többször is így jártam, amikor csak tk. rozslisztet használtam.) 2. A kovász nagyon fontos, ha nem így csinálod, akkor nem lesz jó a kenyér. A receptet beküldte: Katoca5 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |