| Meggyes-mákos sütemény receptSütemények, édességek Hozzávalók: (20×30 cm-es tepsi) 30 dkg finomliszt pici só 2 ek. porcukor 1,5 tk. sütőpor 20 dkg hideg vaj 2 tojás sárgája 1 ek. tejföl Mákos töltelék: 10 dkg őrölt mák 7 dkg porcukor 1 citrom héja 1 dl tej 6-7 ek. étkezési gríz 2 tojás fehérje Meggyes töltelék: 1 üveg meggybefőtt 1 mk. fahéj 3-4 ek. cukor 2 vaníliás pudingpor Elkészítés: Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, majd belekeverjük a sütőport. A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel, majd a két tojás sárgájával és a tejföllel összeállítjuk a tésztát. A tésztát két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és kb. fél órát pihentetjük a hűtőbe. A pihentetés után a két darab tésztát tepsi méretűre nyújtjuk. Elkészítjük a mákos tölteléket: tejbe beleöntjük a porcukorral elkevert mákot és a citrom reszelt héját. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni. Ezután a 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a mákba, majd a grízt is hozzákeverjük. A meggyes töltelékhez: a meggyet kimagozzuk és a levével együtt összeturmixoljuk, majd elkeverjük a vaníliás pudingporral. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Tűzre tesszük és besűrűsítjük. A krémet félretesszük, hogy kihűljön. Egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Az egyik kinyújtott lapot beleterítjük a tepsibe. Rásimítjuk a máktölteléket, majd arra a pudingos-meggyes krémet. A másik kinyújtott lapot a meggyes krém tetejére fektetjük. A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Aki szereti megszórhatja a tetejét porcukorral. A receptet beküldte: Rozália Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |