| Somlói galuska receptSütemények, édességek Hozzávalók: 10-12 személy részére Sárga piskótához: 2 egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor. Diós piskótához: 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál darált dió. Csokoládés piskótához: 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó. Vaníliakrémhez: 5 dl tej, fél rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 egész tojás. Rumos cukorszörphöz: 2 dl víz, 20 dkg cukor, 1 dl rum. Csokoládéöntethez: 3 dl tej, 3 evőkanál kakaó, 1 tojássárgája, 4 evőkanálcukor, 1 púpozott teáskanál liszt, valamint 2 dl rum, 3 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál kakaó, 6 dl tejszín. Elkészítés: A háromféle piskótalapot egyenként azonos nagyságú tepsiben megsütjük. A krémhez 4 dl tejet vaníliával és a cukor 2/3 részével felforraljuk. A maradék tejet külön edényben simára keverjük a liszttel, tojássárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmadnyi cukorral kemény habot verünk. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés mellett beleöntjük a tojásos tejet, felforraljuk, majd a tűzről levéve azonnal belekeverjük a cukros tojáshabot. Hagyjuk kihűlni. A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforraljuk, majd, ha langyosra hűlt, belekeverjük a rumot. A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverjük, utána a cukrot és a tojássárgát is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve rummal ízesítjük. A tejszínből kemény habot verünk. Ezután az összes hozzávalót az asztalra tesszük és a következő módon rakjuk össze: olyan mély tepsit (vagy tálat) készítünk elő, amelybe a piskótalap egészben belefér (de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta). A tepsi aljára tesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a rumos cukorszörp egy részével és rákenjük a sárga krém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsoljuk a szörppel, rákenjük a sárga krém második harmadát. Ismét meghintjük dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a diós piskótát. Rásimítjuk a maradék krémet és kakaóporral megszórjuk. Alufóliával letakarjuk és a hűtőszekrényben kihűtjük. (Három napig is eláll.) Tálalás előtt evőkanállal vagy fagylaltadagolóval desszertes tányérokra adagoljuk. Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomunk, amit leöntünk csokoládéöntettel. Pár szem gyümölccsel is lehet díszíteni. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |