| Mézes zserbó gazdagon receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tésztához: 1 tojás 5 dkg margarin 3-4 ek. tej 15 dkg cukor (vaníliával ízesítve) 6 dkg zamatos virágméz csipet só 40 dkg liszt 1 mokkáskanál szódabikarbóna Krémhez: 3 dl tej 6 dkg búzadara 20 dkg margarin 20 dkg vaníliás porcukor 1 citrom reszelt héja csipet só kb. 15 dkg savanykás lekvár (nagyon finom a rummal ízesített meggylekvár, vagy a ribizlidzsem) Bevonathoz: 2 ek. sötét kakaópor 2 ek. porcukor 5 dkg margarin kevés víz Elkészítés: Egy habüstben kikeverjük a tojást, tejet, cukrot, margarint és mézet, és gőz fölött állandóan keverve összefőzzük, amíg egynemű massza nem lesz. Langyosra hűtjük, és ráöntjük a szódabikarbónával és sóval jól elkevert lisztre. Jól átgyúrjuk a tálban, a massza ragadós, de semmiképp ne tegyünk hozzá több lisztet! Pár perc pihentetés után négy egyenlő részre osztjuk, és egyenként vékony lapokra kinyújtjuk (egyszerűbb két réteg sütőpapír között nyújtani) egy közepes tepsi méretére. Kicsit megszúrkálva forró sütőben egyenként megsütjük a lapokat, hűlni hagyjuk őket (hűlés közben a lapok deszkaszerűen megkeményednek). Közben a krémhez felforraljuk a tejet, és sűrűre főzzük benne a búzadarát, majd kihűtjük, közben néha megkevergetve. A margarint habosra keverjük a vaníliás porcukorral, reszelt citromhéjjal és csipet sóval ízesítjük, majd a kihűlt darapéphez keverjük, egynemű, könnyű krémmé. Az első lapot a tepsibe tesszük, megkenjük savanykás lekvárral, majd rákenjük a krém egyharmadát. A többi lapot is hasonlóan töltjük össze, legfelülre a legszebb, legsimább mézeslapot borítjuk. Erre kerül a bevonat: a porcukrot és a kakaót kevés vízben elkeverjük, összeforraljuk, majd beledobjuk a margarint, és simára keverjük. Langyosra hűtjük, és a sütemény tetejére simítjuk. Száradás után fóliával letakarva tegyük a süteményt a hűtőbe, és tálalás előtt hagyjuk állni legalább 24 órát. Ekkorra a nagyon kemény mézeslapok piskótaszerűen puhák lesznek. Rombuszalakúra szeleteljük. Tanácsok: Sokáig frissen elálló, különlegesen finom sütemény; ünnepi alkalmakra is kiváló! A receptet beküldte: algea Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |