| Pizzatészta házilag receptPizzák Hozzávalók: 1 kg liszt 2 csapott evőkanál só 1 evőkanál szárított oregánó Frissen őrölt feketebors 2 tasak szárított élesztő 2 teáskanál cukor 6 dl langyos víz 6 evőkanál olívaolaj Olívaolaj a tál kikenéséhez Elkészítés: Először langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy zacskóstul beteszem 1 percre a legalacsonyabb fokozatra, aztán beleszitálom egy nagy tálba, hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és tisztes mennyiségű, frissen őrölt borsot. Utána a létező legnagyobb keverőtálamba beleszórom a szárított élesztőt meg a cukrot. Langyos vízzel simára keverem és hozzáöntöm az olívaolajat is. Előszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a dagasztó karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom, és elkezdem apránként belekeverni az élesztős-olajos vízbe a fűszeres lisztet. Amikor már az összeset beledolgoztam, magasabb fokozatra váltok a gépen, és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizzatésztát. Még 1-2 percig kézzel is megdolgozom a bucit, aztán beleforgatom a vékonyan kiolajozott tálba, hogy sehol ne száradjon ki, és konyharuhával lefedve meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztem. Ezután újra átgyúrom a tésztát és elosztom 4 egyenlő része. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra nyújtom, addig a többi cipót lefedve tartom. (Ha a várakozás alatt nagyon duzzadnának, hűvösebb helyre költöztetem őket.) A kis jóindulattal kör alakúnak is minősíthető pizzát enyhén megolajozott sütőlapra teszem, és 15 perces pihenő után jöhet rá a pizzamártás meg azok a toppingok, amelyekhez épp kedvünk támad. Előmelegített 220 °C-os sütőben (gázsütőnél 7-es fokozat) 20-25 perc alatt sül a pizza ropogósra, attól függően, hogy mivel pakoltuk meg. 4 tekintélyes méretű pizza lesz belőle, 8 ember számára. A receptet beküldte: sutoczkine Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |