| Márvány kuglóf receptSütemények, édességek Hozzávalók: 28 dkg puha vaj, 14 dkg kristálycukor, 14 dkg barna cukor, 1 vaníliarúd, 5 tojás, 28 dkg liszt, 1,5 teáskanál sütőpor, 0,5 teáskanál szódabikarbóna, 3-4 evőkanál tejszín, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál tej, 7,5 dkg apróra tört étcsokoládé, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, A kuglófforma kikenéséhez 2 dkg vaj. Elkészítés: Előkészítésként egy kis lábosba szórjuk a mazsolát, ráöntjük a rumot, feltesszük a tűzhelyre melegedni, és amint a rum felforrt, lezárjuk alatta a gázt és félre tesszük kihűlni. Ezután egy közepes méretű tálkában összekeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, aztán ezt is félre tesszük. Végül alaposan kivajazzuk a kuglóf formát. Egy nagy keverőtálban pár perc alatt robotgéppel összehabosítjuk a puha vajat a kétféle cukorral és a vaníliarúd kikapargatott belsejével, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, aztán lassú fokozatra kapcsolt géppel 2-3 részletben belekeverjük a sütőporos-szódabikarbónás lisztet is. Az így kapott sűrű tésztát fellazítjuk a tejszínnel. Most jöhet a márványosítás, azaz megfelezzük a tésztát. Az egyik felét áttesszük egy másik keverőtálba, majd hozzádolgozzuk a kakaóport, a tejet és az apróra tört étcsokit. A tészta nagy tálban maradt másik felébe pedig belekeverjük a kihűlt, rumos mazsolaszemeket. Elővesszük a kivajazott kuglóf formát, majd felváltva, kanalanként elosztjuk benne a kétféle tésztát (egy kanál „fehér" tészta, egy kanál „barna" tészta), míg el nem fogy a tészta. Majd 175 fokon 35 perc alatt készre sütjük a kuglófot. A receptet beküldte: tinendo Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |