| Mákos és diós beigli receptSütemények, édességek Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, 1/2 dkg só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 1 cs.fahéj, 1/2 citrom. Elkészítés: A lisztet,a vajat,a zsírt és a 8 dkg cukrot deszkán elmorzsoljuk.Egy dkg élesztőt gyengén cukros,langyos tejben felfuttatunk,és a tésztához keverjük.Tegyünk bele egy egész tojást,sót,és jól gyúrjuk össze,majd hideg helyen 1-2 óráig pihentetjük.Közben elkészítjük a tölteléket. Mákos töltelék: 26 dkg cukorból,2,5 dl vízzel szirupot főzünk,majd leforrázzuk vele a mákot.Ebbe a szirupba keverjük a reszelt citrom héját és egy késhegynyi fahéjat.A tölteléket hidegen kenjük a tésztára. Diótöltelék:22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük.A szirupba tegyünk egy késhegynyi fahéjat,citromhéjat.A tölteléket szintén hidegen kenjük a tésztára.A tölteléknél ügyeljünk arra,hogy ne legyen se túl sűrű,se túl hideg,mert a tészta sütés közben felreped. A pihentetett tésztát hat egyenlő részre osztjuk,cipókká formáljuk,és mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.Hármat mákos,hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy,hogy a sűrű tölteléket egészen a tészta széléig kenjük.A két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk,és a rudakat gyengén zsírozott tepsibe tesszük,nem túl közel egymáshoz.Tojással megkenve egy fél óráig meleg helyen tartjuk,utána ismét megkenjük,és most már hideg helyre tesszük addig,amíg a tojás megszárad (megrepedezik).Mérsékelt meleg sütőben kb.35-40 percig sütjük. A receptet beküldte: PIROS35 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |