| Hájas sütemény receptSütemények, édességek Hozzávalók: -50 dkg liszt -40 dkg háj -1,5 dl szódavíz -1,5 dl fehérbor -diónyi zsír -vaníliás cukor -fahéj -só Elkészítés: A hájat megtisztítjuk hártyáitól, majd beáztatjuk hideg vízbe. Ezután rétestésztát készítünk (nem megijedni, nem nagy dolog). A szódát összekeverjük a borral (na, mi is ez?;), majd egy ugyanilyen fröccsöt hamar magunknak is bekeverünk, amit majd a dagasztáskor ki is izzadunk... A fröccsöt 40 dkg liszttel, a zsírral, kevés sóval összedagasztjuk. Ezt lehet géppel, de kézzel az igazi: addig kell dögönyözni, míg hólyagos nem lesz és el nem válik az edény falától. Most a hájat kivesszük a vízből, letunkoljuk róla a nedvességet (vigyázat: ha konyharuhával csináljuk, abból nehezen fog kijönni! Egyszerűbb a papírtörlő) Ezután komótasan levakarjuk az egészet, majd 5-10 dkg liszttel (azaz a maradék mennyiséggel) összedolgozzuk. Kis téglalappá formáljuk, és a hűtőbe dugjuk 1-2 órára. Amíg a háj pihen mi nem ezt tesszük, hanem szépen kézzel kinyújtjuk a rétestésztát. Ne sodrófával próbáljuk, mert nem fog tetszeni az eredmény... Természetesen nem kell annyira vékonyra, mintha rétest készítenénk. Erre a kinyújtott tésztára dolgozzuk rá a pihentetett liszttel egybegyúrt hájat. Most jön a varia, azaz a hajtogatás: az elkészült (kinyújtott, majd hájjal megdolgozott) lapot behajtjuk hosszában úgy, hogy a felső és alsó része is összeérjen. Magyarán felülről és alulról is behajtjuk a közepéig. Utána ugyanezt tesszük széltében is. Így összecsomagolva pihentetjük 30 percig. Ezt a hajtogatott és pihentetett tésztát már nyújthatjuk sodrófával is, 0,5 cm vastagra. Már majdnem a végén vagyunk: hároszögre vágjuk a tésztát. Savanykás lekvárral (meggy, áfonya, stb.), de túróval, mákkal és dióval is tölthető. A töltelékkel megpakolt a hároszög szelesebb felét és feltekerjük, majd kifliformát formálunk,sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Ha lekvárral töltjük érdemes a feltekert tésztavégeket lenyomkodni, így sütés után is bent marad a lekvár a helyén. 180 fokos sütőbe tolva 20-25 perc alatt megsütjük. Sütés után (kesztyűvel!) még forrón, vaníliás cukorba vagy fahéjas cukorba hempergetjük. Tipp: szerintem a hajtogatást és nyújtást legalább 2-3 alkalommal meg kell ismételni. Sok sikert. A receptet beküldte: dobos Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |