| Eredeti svéd gyömbéres keksz receptNassok, sós finomságok Hozzávalók: 10 dkg finomliszt, 1/2 kávés kanál szódabikarbóna, 1 nagy csipet sütőpor, 5 dkg cukor, 5 dkg puha vaj, 3 evőkanál méz. A fűszerkeverékhez: 1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér, fél kávés kanál őrölt fahéj, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 késhegynyi frissen őrölt bors. Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsibe. A fűszerkeverékhez összevegyítjük az összes fűszert egy tálkában, és magunk mellé készítjük. A tésztához a lisztet betesszük egy nagy tálba, hozzá szórjuk a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszerkeveréket és 1 kávéskanál híjján az összes cukrot (a maradék a keksz tetejére jön). Az egészet jól összekeverjük, aztán apró darabokban hozzácsipkedjük a vajat, majd összemorzsoljuk a kezünkkel. Hozzá kanalazzuk a mézet, és a tésztát tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. A kész tésztából 2-3 cm átmérőjű golyókat formálunk, letesszük őket egymástól 5 cm-re a tepsibe, és egy pohár aljával mindegyiket 1 cm vastag koronggá lapítjuk. A tetejüket vékonyan megszórjuk a félretett cukorral, és a kekeszeket 8-12 perc alatt megsütjük. Mivel a tésztában méz van,könnyen megpirulnak! Mikor megsülnek, megvárjuk, hogy kihüljenek, és csak ekkor szedjük le őket a tepsiről. 16-18 db lesz belőle. Tanácsok: Én mindig dupla adagot csinálok, mert tele van így egy karácsonyi kekszes doboz. Kismamáknak kifejezetten ajánlott émelygés, hányinger ellen. A receptet beküldte: borek.ancsa Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |