| Diós és mákos bejgli. receptHozzávalók: Tészta * 500 g liszt * 200 g olvasztott vaj * 50 g porcukor * 10 g élesztő * 150 ml tej * 1 tojássárga * 10g só * 10 g vaníliás cukor * fél citrom héja * 1 egész tojás és 2 tojássárga a kenéshez Forrázott töltelék * 500 g dió vagy mák (vagy fele-fele) * 1 citrom héja (a dióhoz) * fahéj (a mákhoz) * 1 narancslé + pici szegfűszeg (a mákhoz) * 260 g cukor * 20 g vaníliás cukor * 300 ml víz Elkészítés: 1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat. 2. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig. 3. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felforraljuk a cukrot a vízzel 1 percig. 4. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet. 5. Kihűtjük a tölteléket. 6. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá. 7. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli. 8. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára. 9. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk. 10. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad. 11. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe. 12. Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk. Tanácsok: Sütési hőfok-190°C A receptet beküldte: jana48 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |