| Almáspite (anti-candida) receptSütemények, édességek Hozzávalók: Tészta: 50-55 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 20 dkg teavaj 1 doboz Natúr Danone Activia (először csak a felét tedd bele!) Édesítőszer (aszpartam-mentes!) ízlés szerint 2 tojás sárgája 1 csipet só 1 csomag sütőpor 1 citrom reszelt héja Töltelék: fahéj darált dió 2 kg savanyú alma (jonatán) Elkészítés: Az almát alaposan megmosod, majd pl. nokedli szaggatón lereszeled. Eszedbe ne jusson megpucolni! Egyrészt időpocsékolás, másrészt sokkal finomabb az íze, ha héjastól sül meg. Bőségesen megszóród fahéjjal, cukor egyáltalán nem kell bele, elég, ha van a tésztában. (Ha nagyon szigorúan tartod a candida diétát, akkor hagyd kil az édestíőszert a tésztából is –szerintem úgy is finom.) Ha ezzel megvagy, akkor összegyúrod a tésztát. Ha keménynek érzed, akkor rakd hozzá a joghurt másik felét is, általában kelleni szokott, mert a teljes kiőrlésű lisztek jóval több folyadékot felvesznek, mint a finomliszt. Ha kész, akkor oszd két egyforma cipóra a tésztát. Az egyik lesz a tészta teteje, a másik meg az alja. Nyújts ki az egyik gombócot akkorára, hogy kb 3-4 mm vastag, vagy pont tepsi méretű legyen. A kinyújtott tésztát úgy tudod a legegyszerűbben a (kilisztezett!) tepsibe tenni anélkül, hogy elszakadjon, ha felgöngyölöd a kilisztezett sodrófára. Aztán kinyújtod a másik gombócot is. A tepsiben lévő tésztát beszóród darált dióval, erre azért van szükség, mert ellenkező esetben átázhat a tészta az alma levétől, mellesleg finom is lesz tőle. Nem baj az sem, ha csak nagyon keveset teszel alá, de lehetőleg ne hagyd ki! Erre jön az alaposan kinyomkodott alma egyenletesen eloszlatva. Mivel én szeretem, ha bőven van benne alma, ezért ez a réteg jó vastag lesz. Ha soknak találod, akkor legközelebb kevesebb almából készítsd. Ha kész, akkor a másik felét ráteszed az almára, villával sűrűn megszúrkodod, hogy tudjon levegőzni, és előmelegített sütőbe teszed. 200 C fokon kb. 40 perc alatt sül meg. Tanácsok: Ha először használsz teljes kiőrlésű lisztet, akkor a következőkre még figyelj: - Ha a tészta nehezen formázható, akkor nyugodtan tégy még hozzá joghurtot, mert különben nem fogod tudni kinyújtani. - Nem attól barna, hogy már elkészült, hagyd még benn a sütőben! (Inkább az orrodnak higgy, mint a szemednek!:)) - Ha kész, vedd ki, és mivel mindig száraznak tűnik a tésztája, alufóliázd le kb. 15 percre. Ez azért jó, mert nem fog törni, amikor szeletelni kezded. KÉP: BLA-BLA BLANKA BABANAPLÓJÁNAK 167. BEJEGYZÉSÉNÉL. Meggyespite Ugyanezzel a tésztával lehet meggyespitét is készíteni, az alá a dió helyett darált mákot javasolnék. Elkészítési idő: 60 perc A receptet beküldte: Dorka29 Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |