| Almás pite (fahéjas) receptSütemények, édességek Hozzávalók: A töltelékhez: 2 kg savanykás alma 20 dkg cukor 1 kávéskanál fahéj 1 citrom reszelt héja Az omlós tésztához: 50 dkg finomliszt 25 dkg vaj 12,5 dkg porcukor 2 tasak vaníliás cukor 1 tasak sütőpor (10 g) 2 tojás + 2 tojássárgája 2 evőkanál tejföl Továbbá: 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió 1 tojássárgája a kenéshez (fahéjas) porcukor a szóráshoz Elkészítés: A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni. Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral. Elkészítési idő: 50 perc Kalóriatartalom: 138 kcal A receptet beküldte: .Léna. Ha ez a recept elnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek: |